МЗ ще подпомогне държавната болница в Стара Загора
Секция: Здраве
01 Юли 2014 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ ще подпомогне държавната болница в Стара Загора

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването ще подпомогне финансово единствената държавна болница "Професор Стоян Киркович" в Стара Загора, която е пред спиране на лечебната дейност заради блокирани сметки от фирми-кредитори. Това е станало ясно след проведен днес разговор между министър Таня Андреева и професор Петрана Чакърова - изпълнителен директор на болницата.
Болницата няма да спре храненето на болните, от Районната здравна инспекция са обещали помощ чрез БЧК за осигуряване на хранителни продукти. Професор Чакърова изключва и възможността лекарите и останалият персонал от болницата да останат без заплати. Тя очаква EVN и ВиК дружеството да вдигнат запорите върху сметките на болницата.
На специална пресконференция в отговор на въпрос на БНР как си обяснява факта, че много болници в страната, особено в столицата, имат по-големи задължения, но са без запорирани сметки, тя отговори, че това е атака срещу нея, защото сложила тапа на тръбата, от която източвали здравното заведение. И посочи имена на фирми, зад които по думите й стоял бившият кмет, а по-късно и здравен министър доктор Евгений Желев. Той пък в съобщение до медиите се закани да заведе дело срещу нея, за да защити доброто си име.
Дълговете на болницата са 21 милиона лева, от тях 18 милиона лева - просрочени задължения, съобщи БНР.