Папазов провери строителството на жп линия от Димитровград до Свиленград
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2014 16:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папазов провери строителството на жп линия от Димитровград до Свиленград

/КРОСС/ По 36 километровия железопътен участък от Димитровград до Харманли се работи с добри темпове. Ремонтира се приемното здание на жп гарата в Димитровград. Монтирани са 10 нови стрелки. Изграждат се пешеходния подлез и надлез, като са монтирани и две пасарелки. По всичките 13 големи съоръжения (мостове и надлези) се работи усилено. Изпълнени са по-голяма част от малките съоръжения, положени са 3,3 км железен път и стълбовете за контактната мрежа. Физическият напредък на отсечката е над 55%. Очаква се на 14 декември т.г. да бъде пуснато движението между жп гарите Димитровград и Симеоновград. По трасето са разкрити 6 археологически обекта като по един от тях работата вече е приключила.
Министър Папазов инспектира и работата по железопътната отсечка Харманли - Свиленград - гръцка граница, която е с дължина от 38 км. На жп гарата в Свиленград е изградена част от конструкцията. В товарната гара са изпълнени изкопни и насипни работи, като на места е достигнато нивото за монтаж на железния път. Работи се по две големи съоръжения - надлез при р. Сива река и мост. По отсечката от Свиленград до гръцка граница е рехабилитиран железният път в целия участък, предстои изграждането на около 1500 метра контактна мрежа. Физическият напредък на отсечката от Харманли до Свиленград - гръцка граница е около 40%. В междугарието Любимец - Свиленград вече напълно са изградени близо 8 км жп линии и и е направено озеленяване на откосите с хидропосев. До един месец се очаква участъкът между двата града да бъде пуснат за временна експлоатация. Железопътните мостове над реките Лозенска и Белишка са изградени на 100%. Трасето между Любимец и Бисер е готово за полагане на железен път.
Изградени са и GSM-R кулите в Генералово и Свиленград, завършен е монтажа на оптичен кабел в участъка към турска граница, като е приключил и ремонта на помещението за сигнализационно оборудване в Димитровград.
Министър Папазов инспектира и тяговата подстанция Свиленград, която е изградена на 95% и остава само да бъде свързана с електрическата мрежа.
Очаква се целият проект да приключи през есента 2015 г.