Транспортна фирма запорира касите на община Смолян
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2014 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортна фирма запорира касите на община Смолян

Смолян /КРОСС/ Транспортната фирма "Рожен експрес" наложи запор върху наличните средства в касите на община Смолян, с което се блокира работата на Общината и не могат да се извършват никакви разплащания , обяви гл.финансист Венера Аръчкова. Транспортната фирма осъди администрацията да заплати 433 159 лв. по договори от 2000 г. и анекси към тях, сключени през 2003 г. Разходите са фактурирани съответно 2009 г., 2010 г. и 2011 г. Първият договор касаеше превоз на пътници по утвърдени маршрутни линии, намаление на карти за ученици и пенсионери. Вторият договор е за превоз на ученици до селата. Имаше и три фактури от 2011 г., в които са описани извършени услуги от 2003 г. Тези фактури са съответно на стойност - 9 400 лв., 67 970 лв. и 61 805 лв. и не са били осчетоводени. Признаването им е било извършено в последните месеци на предишния мандат в общината.
От 2012 г. Община Смолян е разплащала редовно субсидии и компенсации по транспортната схема от 2003 г., уточни Аръчкова. Банковата сметка на община Смолян е под особен залог заради кредита от 13 милиона лева към Инвестбанк. Всички приходи от местен характер са в ползва на погашения и лихви към кредита и особения залог към СД „ Лайтинг", както и споразумителни протоколи към контрагенти със стари задължения.
От 2007 г. Община Смолян е акционер на „Рожен експрес" с 26 на сто, които акции са без право на глас и срещу тях общината е апортирала двете големи бази в Писаница и Левочево, както и сгради в центъра на град Смолян, припомни зам.-кметът Марин Захариев. Той допълни, че няма отговор от дружеството на отправените питания, относно реалното издаване на акциите, както и предвиденото обратно изкупуване, с което общината иска да прехвърли цялата собственост на дружеството, тъй като така или иначе няма никакъв контрол върху него. С така предвиденото обратно изкупуване, общината ще може да погаси натрупаните в годините задължения. Като заключение наследството, което получава общината са загубени апетитни имоти, огромни задължения с неясен произход и постоянно трупащи се загуби от дружеството, коментира зам.-кметът.
Община Смолян е внесла възражение в законоустановения срок към държавния съдебен изпълнител наложил запора.