Миков: България е готова да сподели опита си с Молдова
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2014 18:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миков: България е готова да сподели опита си с Молдова

София /КРОСС/ Ще направим необходимото българският парламент да ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова с Европейския съюз възможно най-скоро. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на среща с президента на Република Молдова Николае Тимофти. Молдовският държавен глава беше на еднодневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.
България е готова да сподели своя опит, натрупан в годините преди присъединяването на страната към Европейския съюз, декларира председателят на Народното събрание. По думите на Михаил Миков това е дълъг и труден процес, в който активна роля могат да изиграят народните представители от групите за приятелство в двата парламента, както и от различните парламентарни комисии.
За България е важно по европейския си път Молдова да поощрява самобитността на гражданите от различните етноси, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че България ще продължи да полага усилия за подкрепа на българската общност в Молдова.
Михаил Миков изрази надежда, че решението на Молдова да тръгне по пътя на европейската интеграция ще спомогне за задълбочаването и развитието на икономическите отношения между двете страни. В последните две години стокообменът нараства, но трябва да се положат усилия за по-интензивно бизнес-сътрудничество, посочи той.
Президентът на Молдова Николае Тимофти благодари на България и на председателя на българския парламент Михаил Миков за подкрепата, която страната оказва при осъществяването на плана на Молдова за европейска интеграция. Той отбеляза, че Молдова поема по нов път и по него ще разчита на помощта на страните от бившия социалистически лагер - Полша, Румъния, България и балтийските републики, които вече са членки на Европейския съюз.
На 2 юли 2014 г. парламентът на Молдова ще ратифицира Споразумението за асоцииране с Европейския съюз, съобщи молдовският президент. Той апелира документът да бъде ратифициран от българския парламент възможно най-скоро. По думите на Николае Тимофти това би бил израз на подкрепата на България за европейската интеграция на Молдова.
Българската общност в Молдова наброява 60-65 хиляди души, отбеляза молдовският президент. Той уточни, че в страната му правата на гражданите от различен етнически произход са гарантирани и няма пречки те да съхраняват своите език и култура. На срещата Николае Тимофти съобщи, че е предал на министър-председателя Пламен Орешарски конкретни предложения от неговия молдовски колега за това как България може да окаже помощ на Тераклийския регион.