ДКЕВР намали цените на тока от ВЕИ
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2014 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДКЕВР намали цените на тока от ВЕИ

София /КРОСС/ ДКЕВР определи нови преференциални цени за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници и от водноелектрически централи с инсталирана мощност до 10 МВт, считано от 1 юли 2014 година, съобщиха от регулатора.

Цените, на които ще бъде изкупувана електроенергията, се намаляват средно: от фотоволтаични централи - с 28%, от ветрови централи - с 22%, а от ВЕЦ - около 5%. Съществени промени на преференциалните цени не са направени при технологиите, свързани с оползотворяване на биомаса и биоразградими продукти. Решението на ДКЕВР е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.
Комисията прие и предложението на ЕСО за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%.
Решението на ДКЕВР не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 КВт). Там е отбелязано още, че по тази причина е необходимо в Наказателния кодекс да има специализиран текст, който да криминализира подобни прояви, свързани с всяване на смут и страх в населението чрез разпространяване на невярна информация по отношение на банките и финансовите институции.
Подобен текст има превантивна цел, за да осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и де предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната да бъде подронвана по подобен криминален начин, посочват от там.