Кворумът зависи само и единствено от ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юли 2014 07:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кворумът зависи само и единствено от ГЕРБ

/КРОСС/От днес Народното събрание разчита изцяло на депутатите от ГЕРБ, след като вчера "Атака" обяви, че ще бойкотира пленарната зала до края на мандата на 6 август. Волен Сидеров декларира, че не вижда смисъл от по-нататъшно участие в работата на НС. "За какво да влизаме, след като е ясно, че трябва да се ходи на избори. Ясно е, че този кабинет е изгубил доверието и трябва да си ходи. Това трябва да стане час по-скоро, няма нужда да се удължава с месеци на агония, с месеци на договаряне, на задкулисие, които нищо друго хубаво няма да родят освен някакъв нов политически заговор", обясни той. По думите му правителството и кворумът в парламента се поддържат благодарение на подкрепата на Бойко Борисов, който умишлено бавел предсрочните избори. Причината за това била, че бившите управляващи, заедно с БСП и ДПС, задкулисно редят следизборния кабинет. 

Новината за оттеглянето на "Атака" от парламента не притесни управляващите."Въпросът дали ще има кворум не е към мен и зависи от всички политически сили", лаконично коментира председателят на НС Михаил Миков от БСП.

Йордан Цонев обясни, че за ДПС най-важни са законовите мерки за поддържането на финансовата стабилност, като промените в Наказателния кодекс за банките, както и приемането на онези закони, без които можем да бъдем санкционирани от ЕС. Герберите също акцентират върху евроинтеграционните закони. От БСП настояват за поправките в законите за конфликта на интереси, за приватизационния и следприватизационния контрол, за защита на растенията. Вчера соцлидерът Сергей Станишев добави към тях и промените в законите за здравето, за професионалното образование и за военноинвалидите.

Досега именно "златният пръст" на Волен Сидеров осигуряваше необходимия брой депутати, за да се провеждат парламентарните заседания. Без неговите хора БСП и ДПС ще могат да разчитат само на своите 118 депутати, а необходимият кворум за начало на заседание е 121. Това прави присъствието на ГЕРБ абсолютно наложително и дава на опозицията мощно средство за натиск върху управляващите.

Депутатите на Бойко Борисов обаче отново ще продължат играта на тука има - тука няма. Те ще преценяват дали да се регистрират или не по свое усмотрение в зависимост от законодателната програма. "Ще бъдем гъвкави", обясни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Днес групата реши да влезе в пленарната зала, тъй като трябва да се гледат промените в Наказателния кодекс за давността на комунистическите престъпления. Поправките трябва да влязат като първа точка в дневния ред, тъй като всяка първа сряда от месеца опозицията има право на законодателна инициатива. Ако социалистите обаче започнат да хитруват, ГЕРБ ще поиска поименна проверка и ще провали кворума. Промените в закона за тютюна са един от законопроектите, които със сигурност ще бъдат бойкотирани.