Половината служебен кабинет от „Дондуков”2?
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юли 2014 07:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Половината служебен кабинет от „Дондуков”2?

/КРОСС/ Голяма част от министрите в бъдещия служебен кабинет, който държавният глава Росен Плевнелиев ще обяви след разпускането на парламента на 6 август, ще бъдат измежду сегашните съветници и секретари на президента, пише в."Труд".

"Имам готовност, имам и опита да създавам и сформирам служебни правителства", каза вчера Плевнелиев. Той поясни, че ще проведе консултации с всички партии, след като правителството подаде оставка. Желанието на Плевнелиев е да избягва имена на хора, които се свързват с политическа партия или финансова групировка.

Една от най-сериозните кандидатури за служебен премиер е на началника на кабинета на президента Екатерина Захариева. В служебното правителство на Марин Райков тя беше вицепремиер и министър на регионалното развитие.

За министър на регионалното развитие се спряга Йорданка Чобанова. Тя е съветник по европейските въпроси на Плевнелиев, а в служебното правителство бе шеф на кабинета на Захариева.

Силна е и кандидатурата на Евгени Ангелов за министър на икономиката. Сега той е съветник на президента по икономическите въпроси. От средата на 2009 до края на 2011 г. той бе зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

За външен министър се очертава секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев. Той е дипломат от кариерата в МВнР. Бил е временно управляващ и зам.-ръководител на посолството ни във Вашингтон.

Секретарят на президента по социалните въпроси Деяна Костадинова най-вероятно отново ще поеме поста министър на труда и социалната политика. В предишния служебен кабинет тя беше и вицепремиер.

За правосъден министър Плевнелиев има възможност да избира между няколко души, но запознати твърдят, че се е спрял на съветника си по правните въпроси Наталия Киселова. Тя е била експерт в дирекция "Съвет по законодателство" в Министерство на правосъдието до януари 2012 г.

Като евентуален служебен военен министър се спряга името на контраадмирал Георги Георгиев, който до понеделник бе зам.-началник на отбраната, но премина в резерва.