След скока на тока, скача и цената на хляба
Секция: ИКОНОМИКА
02 Юли 2014 07:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След скока на тока, скача и цената на хляба

/КРОСС/Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради по-високите цени на тока. Поскъпват също банички, кифли и други закуски. Причината е, че за малките фирми, каквито са кварталните фурни, цената на електроенергията беше вдигната драстично - с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%.

За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията.

„Фурните ще трябва да увеличат цената на крайния продукт минимум със заложените от ДКЕВР 24%. Това обаче няма да го позволи пазарът, затова ще последва съкращаване на работни места и вероятно увеличение на сивия сектор в бранша. Предприятията, работещи на черно, крадат ток. Независимо от това на места хлябът като краен продукт би трябвало да поскъпне поне с 5 стотинки", прогнозира пред в. „Труд" Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши как да подходи. Там, където има поскъпване, то ще е резултат от цялостното поскъпване на суровината, преработката и в мелниците до готовия хляб.

„Хлебозаводи в Бургаско, които са на свободния пазар, вече имат писма от ЕВН за поскъпване на тока с 8%. Това на брой хляб ще се отрази до 5 стотинки", посочва пред изданието Димитър Людиев, шеф на регионалния съюз на индустриалните хлебопроизводители. Той каза, че при други заводи в страната, които са изцяло на ток, поскъпването може и да мине този праг.