Затвориха Офицерския плаж във Варна заради ешерихия коли и чревни ентерококи
Секция: Туризъм
04 Юли 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха Офицерския плаж във Варна заради ешерихия коли и чревни ентерококи

/КРОСС/Офицерският плаж във Варна бе затворен, след като от здравната инспекция откриха изключително високи нива на ешерихия коли и чревни ентерококи. Вероятна причина за това са тежките порои, които предизвикаха хаос в града. Водоскок на плажа е разрушен след наводненията, пред него се е образувала и пясъчна коса, а водата е довлачила на пясъка много отпадъци, дървета и камъни.

„Предпоследната проба беше взета на 30 юни. Сега бяха взети проби от 4 плажа и единствено на Офицерския плаж бяха открити значително завишени проби на два вида бактерии, затова се наложи да забраним къпането там. Вчера пак беше взета проба, същото ще стане в понеделник, за да видим дали явлението е краткотрайно или продължава във времето. При две проби, които отговарят на нормите, ще разрешим отново къпането", казва д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция - Варна, цитирана от Нова тв.

„При всички положения наводнението е създало условия за наличието на бактериите, защото канала на плажа хваща водите от много дерета. Възможно е нерегламентирано включване или преливници на дъждовни води да са прелели. Може да са се вдигнали утайките в деретата. Това е локален проблем, който не е от вчера. Просто сега решихме да предприемем тази превантивна мярка. По-добре да пресилим нещата и да поемем риск, отколкото да не направим нищо", допълва тя.