Местан: По-актуален може да бъде не въпросът кой ще пожелае ДПС, а кого ДПС ще реши да подкрепи
Секция: ПОЛИТИКА
04 Юли 2014 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Местан: По-актуален може да бъде не въпросът кой ще пожелае ДПС, а кого ДПС ще реши да подкрепи

/КРОСС/Ние сме в положение на подкрепяща партия и след изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока - кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента и поясни:. „Т.е. малките партии подкрепят", допълни той. „Кой е казал, че ДПС и БСП са обречени завинаги в друг или един за друг? Кой е казал, че са скачени и не е възможен диалогът с лявото. Ние сме една центристка партия, която затова е центристка и това е съдбата на центристките партии по света", коментира Местан.

„Именно защото сме центристка партия, сме отворени за диалог с партиите от демократичния спектър. Понеже напоследък сме свидетели на една много мила надпревара, надпревара на заклинанията, кой по-силно се разграничава от ДПС, кой по-яростно ще изрече заклинанието: „Никога с ДПС". Как ще ги разпознаем тези партии. Те изглежда нямат друг признак на идентичност освен разграничението от ДПС", посочи той.

Местан обясни, че ако само една партия е твърдяла това, това би била партията анти-ДПС, но подобни заклинания са се чували и от ляво, и от дясно. „Никога с ДПС и в един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС знае своята стойност, ДПС знае своята идентичност, ДПС знае от кои ценности не може да отстъпи. Понеже е трета политическа сила, либерална, ДПС носи участта на всички либерални партии - те да бъдат подкрепящи партии. Така е и България, така е и в света", каза още Лютви Местан.