Разрешават къпането на Офицерския плаж най-рано в понеделник
Секция: Туризъм
04 Юли 2014 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разрешават къпането на Офицерския плаж най-рано в понеделник

/КРОСС/ Офицерският плаж във Варна ще остане затворен за къпане поне до понеделник. Най-рано тогава ще излязат резултатите от пробите, взети вчера от замърсения плаж. Това съобщи за Дарик д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Забраната за къпане в морето край Офицерският плаж РЗИ издаде вчера, след като излязоха резултатите от взетите на 30 юни проби. Отчетени бяха завишени стойности на показателите „ешерихия коли" и „чревни ентерококи".

Регистрираното замърсяване е в пъти над допустимите стойности, разкри д-р Божилова. Тя уточни, че се забранява само къпането във водата, но не и плажуването.

Къпането крие риск от чревни инфекции или заболяване на отделителната система. Рискът е по-голям за хора с по-нисък имунен статус, възрастни хора, бременни жени и малки деца, уточни здравният специалист.

Най-вероятно и сега замърсяването идва от Шокаровия канал, който отвежда в морето вода от три дерета. Възможно е да е станала някаква авария или да са се вдигнали утайки, смятат санитарните инспектори, предава Дарик.