Девет години затвор за румънски барон
Секция: СВЯТ
04 Юли 2014 18:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девет години затвор за румънски барон

/КРОСС/ Бившият управител на областта Арджеш в Южна Румъния Константин Николеску бе осъден на девет години и половина затвор за злоупотреби с еврофондове на стойност 1 млн. евро и фалшифициране на документи, пише в. „Гъндул".

Николеску (69 г.) е известен с прозвището Червения барон и три пъти е назначаван за областен управител от управляващата Социалдемократическа партия, на която е член. Заедно с него подсъдими са още шест души, бивши служители на областната администрация.

Бившият губернатор бе изпратен на съд от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията преди година. Обвинението срещу него е за злоупотреби с евросредства по програма ФАР през 2009 г. Те били отпуснати от Брюксел за изграждане на два моста в град Кътяска с население от 3900 души. Съоръженията уж били повредени от порои през пролетта на 2005 г. Разследването установило, че мостовете били разрушени много преди бедствието, а проектите се базирали на фалшиви документи.

След това Николеску дал обществената поръчка по проекта на фирми на съпругата и внука си, с което злоупотребил със служебно положение и влязъл в конфликт на интереси, пише Pressadaily.