Летен грип върлува в страната, пикът му ще е през август
Секция: Здраве
04 Юли 2014 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летен грип върлува в страната, пикът му ще е през август

/КРОСС/ "Коктейл от неколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август", съобщи за „Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Симптомите му са същите като при зимния - висока температура, треска, отпадналост, болки в мускулите. Характерно за летния грип е, че е причинен от ентеровируси, които живеят в лигавицата на червата. Това е и причина за диарията и повръщането. Друга характерна особеност е появата на обрив заради производството на специфични антитела. Пъпките се появяват след 3-тия ден и покриват цялото тяло.

Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори, както и хапчета за облекчаване на симптомите. Антибиотиците не помагат, затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Най-опасен е грипът за бебета, които се обезводняват за часове. Другата рискова група са хората над 75 години, които имат и хронични заболявания.

До фатални последици обаче рядко се стига, но все пак са възможни миокардити, перикардити и менингоенцефалтити. Вирус мъчи в момента всеки 50 на 10 000 души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица болните са се увеличи с 10%, а в сравнение с миналия месец са двойно повече. През август епидемиолозите очакват заболеваемостта да скочи до 150 на 10 000 души.

Най-много са заразените в Русе - 88 на 10 000 население, в София-област, Хасково, Шумен, Ямбол, Сливен и Силистра, а най-малко - в Търговище, Кърджали и Перник. Ентеровирусите обаче тръгват от морските курорти, където на много малко място са струпани огромен брой хора, обясни проф. Кожухарова.