Вестниците пишат...
Секция: Преглед на печата
05 Юли 2014 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестниците пишат...

/КРОСС/ в. 24 часа
Следващата зима ще е много студена, ще започне по-рано и вероятно ще е дълга, прогнозира климатологът проф. Валери Спиридонов.
Той е човекът, който много точно предвиди трагедията в Аспарухово.
През тази година се е възобновило явлението Ел Ниньо над Тихия океан, което влияе на световния климат, казва Спиридонов.

 

в. Преса
Коктейл от няколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в страната, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да ни връхлети, а пикът му ще е през август, съобщи за „Преса" националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.
Симптомите му са същите като при зимния - висока температура, треска, отпадналост, болки в мускулите. Придружен е обикновено с диария и повръщане. Друга особеност е появата на обрив. Най-опасен е летният грип за бебетата, които се обезводняват за часове, както и за хората над 75 години.
Вирус мъчи в момента всеки 50 на 10 000 души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Само за седмица болните са се увеличили с 10%, а в сравнение с миналия месец са двойно повече.

 


в. Телеграф
Чуждестранни мобилни оператори надуВат сметките за телефон на българските граждани от пограничните райони, показа проверка на „Телеграф". На много места във въпросните региони сигналите на външните телекоми са по-силни от тези на родните.


в. Сега
Българските ученици не само учат по остарели учебни програми, които са далеч от съвремието, но и наученото не им помага особено при решаването на проблемите. В учебните програми са предвидени само знания, които отвеждат децата на най-базовите нива за грамотност. Тревожните изводи са от първия по рода си анализ на програмите по природни науки и компетентностите, които се оценяват в рамките на PISA. Подобни оценки за непригодността и неприложимостта на изучавания материал са давани многократно от бизнеса и различни неправителствени организации. Сега те се потвърждават и в доклад, изготвен от български експерти по поръчка на Центъра за оценка на качеството в образованието към МОН.

 

в. Новинар
Религиозни фанатици от различни секти започнаха да тормозят варненци след трагичния потоп в кв. „Аспарухово", при който смъртта си намериха 13 души.
Съмнителни лица, представящи се като „Божии вестители" обикалят улиците на морската столица и чукат по вратите на хората, за да им разясняват, че наводнението било наказание свише. Сектантите разпространяват и листовки с религиозно съдържание и призовават гражданите да се запознаят с написаното, за да спасят душите си, когато се срещнат с Господ.

 


в. Стандарт
Григор Димитров игра като лъв срещу номер 2 в света Новак Джокович, но не успя да стигне до финал на "Уимбълдън". Не му помогна и подкрепата на любимата Мария Шарапова, която изгледа мача заедно с родителите на хасковлията. "Българинът загуби, но светът видя в него бъдещия шампион", категорични са светилата в тениса. ТВ камерите се раздвояваха между титаничната балканска битка на корта и рускинята. Маша изненада почитателите си с ефектен пръстен, който британски медии обявиха за годежен. Бижуто най-вероятно е от бяло злато с диамант. И необичаен за стила на тенисистката. Веднага тръгнаха слухове, че Гришо стяга сватба. Те бяха подсилени и от топлите прегръдки между Шарапова и майката на Димитров, която също се казва Мария. Освен това за първи път влюбената двойка си нае къща в лондонския квартал до кортовете.

Труд
„400 полицаи под прикритие в бермуди и хавайски ризи ще ловят крадци и измамници по морските курорти. Те ще дебнат за престъпления като клиенти по заведения и молове, ще пътуват с таксита и в градския транспорт, ще обикалят плажове и обменни бюра."


Дума
200 хил. българи работят в Гърция
В Гърция към настоящия момент работят повече от 200 хил. българи, заедно със сезонните работници, съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ, по време на пресконференция в Солун. Около 40 хил. от работещите в Гърция българи са в северната част на страната, а 1/3 от тях работят в Солун. Българите са концентрирани и в Атина, югозападното крайбрежие, остров Крит и остров Родос.