Ентусиасти кръстосват мечове в първия Софийски средновековен панаир
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Юли 2014 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ентусиасти кръстосват мечове в първия Софийски средновековен панаир

/КРОСС/ Ентусиасти ще кръстосат мечове и ще похапнат лакомства по рецепти отпреди 7 века в първия Софийски средновековен панаир, който ще се проведе на Боянската църква този уикенд, съобщи Националният исторически музей. С негово съдействие различни сдружения за исторически възстановки организират за пръв път в столицата отвореното събитие, което ще покаже елементи от бита, културата и военното дело в България, Византия, Латинския свят и Ориента от периода XII-XIV в. в действие.

От 10 до 19.30 ч. в събота и до 17 ч. в неделя в района около Боянската църква ще бъде разположен средновековен лагер с шатри и музей на открито, който ще изложи реплики на въоражение, доспехи и цивилно облекло от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия Изток.

Част от въоражението ще влезе в употреба в демонстрациите и семинарите по историческа фехтовка, упражнения по стрелба с копия на средновековен рефлексен лък и възстановките на средновековни групови и индивидуални битки.

По-мирно настроените могат да се запознаят със средновековни занаяти и техники за сечене на монети, правене на книги, тъкане, бродиране на десени, изработване на ризници и обувки. Ще има дегустация на напитки и хапване по автентични рецепти от Византия и Западна Европа отпреди най-малко седем века, както и средновековни игри и забавления. Панаирът ще бъде озвучен от групите за средновековна музика и танци "Eriney", "Ambient Folklore", "Der Dudelgeist",Ансамбъл "Saltarello" и Дуо "Bass Dance".

Средновековният панаир беше насрочен за юни, но организаторите го отложиха заради бедствията във Варна и Добрич. Според "Модус Вивенди - Средновековно общество в България" и Сдружението за исторически възстановки "Чигот" той е загрявка за по-голямо събитие, което ще се проведе през септември. Те съветват желаещите да посетят панаира да пътуват по съвременен европейски начин с градски транспорт, тъй като паркоместата за автомобили, коне и каруци край Боянската църква са ограничени.

Снимка: Булфото, всички права запазени