Ромски семейства дължат над 15 000 лева за вода
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юли 2014 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ромски семейства дължат над 15 000 лева за вода

/КРОСС/Ромски семейства във Враца дължат над 15 000 лева за вода. Сумите са натрупани от близо 7 години. 

Пореден опит да бъде прекъснато водоподаването и длъжниците да бъдат наказани завърши с отсрочка. Местното ВиК и общинските власти дадоха един месец гратисен период. До началото на август семействата ще трябва да платят.

Проблемът с живущите на улица „Анастас Йованович" е от години. Натрупани са солидни дългове, но въпреки това хората се сърдят, че водата им ще бъде спряна.

Този път мярката трябваше да е драстична, т.е. да бъде прерязан централният водопровод.

„Във връзка с натрупани задължения от 2 до 6 хиляди лева трябваше водата да бъде централно прекъсната", обясни пред камерата на Нова тв Пламен Иванов, експерт в общинската администрация.

Обитателите на махалата обаче винаги намирали начин да си пуснат водата, въпреки сваления водомер и сложената тапа.

„Има задължения от 2008-ма, от 2007-ма година. В тази връзка общината съдейства на ВиК, тъй като е собственик на тези имоти и няма възможност да откаже подобно нещо", допълни Пламен Иванов.

Реално хората са били в течение поне на факта, че не са плащали вода от години. Въпреки това и този път получиха своето.

„От ВиК решиха да направят компромис. Дава се 1 месец отсрочка, в който ще бъдат „затапени" длъжниците, ще бъдат премахнати водомерите и ще им се даде месец време, в който да се издължат. Ако не го направят, идваме и прекъсваме централно водоподаването", заяви Пламен Иванов.

Проблемът е от години и от години местното ВиК и властите опитват да накарат хората да си плащат водата. До момента по всичко личи, че опитите не са успешни.