Масови проверки на откритите басейни в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 07:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масови проверки на откритите басейни в столицата

/КРОСС/ В сезона на почивките здравните инспектори извършват масови проверки на чистотата на водата в открити столични басейни. От месец май до сега са направени близо 90 инспекции, а действащите външни плувни бази това лято са 46, съобщава БНТ.

Инспекторите третират препарати, филтрират водата и почистват дъното с подочистачки.

"Водата се тества няколко пъти на ден с тест. Тъй като хлора, който се измерва и отчита неговата концентрация е доста променлив параметър. И например през 2-3 часа е необходимо да се следи за концентрацията на хлора. Изискванията на санитарните и хигиенни служби, хлора трябва да се движи от 0,3 до 0,6 милиграма на литър, когато хората посещават този басейн", каза химикът Румяна Александрова.

Освен качеството на водата, стриктно се прави и оглед на цялата материална база в комплекса. За по-голяма безопасност в басейните задължително трябва да има означителни маркери и медицински пункт.

Тази година външните басейни започнаха да работят по-късно заради лошото време. И въпреки това инспекторите вече са иззели 90 проби с вода, които са в допустимите норми.

"До момента няма затворен открит плувен басейн от редовно пуснатите в експлоатация за сезона и пробите които сме направили, получените готови резултати до момента са в съответствие със здравните изисквания", каза гл. инкпектор в СРЗИ д-р Десислава Драганчева.

При неспазване на здравните изисквания в откритите басейни, санкциите варират от 100 до 5 000 лв. или затваряне на плувната база. И не забравяйте, че високата лична хигиена е важна предпоставка за вашата безопасност и за тази на хората около вас.