Мощна градушка удари София. Такава се очаква в петък в Северозападна България
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мощна градушка удари София. Такава се очаква в петък в Северозападна България

/КРОСС/Един загинал, няколко пострадали и много материални щети по автомобили и жилищни сгради. Това е равносметката от вчерашната опустошителна градушка, която удари София и Монтана.

30 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов" след силната градушка, която се изсипа над София и околностите на града. Един от пострадалите е с порезни рани и ще бъде задържан за операция, съобщават от пресцентъра на болничното заведение.

Проблеми, заради градушката имаше и с въздушния трафик. Компютърната система на Летище София е била срината от токов удар. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. Бурята в София прекъсна за минути и мобилните комуникации. И към трите оператора постъпиха стотици сигнали от граждани, че не могат да се обаждат.

Градоносният облак е дошъл от Сливница и буквално за секунди е стигнал до София, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. За около половин час столицата попадна под истински ад.

Можеше ли той да се предотврати? Отговорът на компетентните институции за съжаление е „Не".

Облакът беше много мощен, той се разви за около 15 минути. Агенцията за борба с градушките не е имало как да го разруши, тъй като София не е под защита, тъй като над населени места не може да се стреля с ракети. Под защита са райони със земеделски площи, каза пред Нова синоптикът Петър Янков. Думите му потвърдиха и от Агенцията. От там обясних, че градоносният облак е бил обработван, още когато е бил в района над Монтана, но въпреки това той успя да нанесе сериозни щети в София.

В началото на годината е подаден проект за защита на голяма територия при Хасково. Проектът обаче не е бил одобрен от Управляващия орган за разпределяне на европейски средства. От „Бедствия и аварии" са отпуснати 2, 5 млн. лева, а днес Министерски съвет трябва да реши дали да бъде предоставен допълнителен финансов ресурс от 1,2 млн. лева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не е разполагала с предварителна информация за градушката, която удари столицата вчера и се е наложило да се реагира бързо.  

Всяка информация е изключително важна в такива моменти. За съжаление, вчера нямахме такава и трябваше да реагираме на момента, каза Фандъкова. За мен е важно системата да работи с предупреждение за службите, за да могат да се мобилизират силите за реакция още в първия момент, каза още столичния кмет и посъветва гражданите също да бъдат разумни и предпазливи и когато има буря и градушка, да потърсят безопасно място и да изчакат тя да отмине.

По повод трагичния инцидент кметът заяви: Има един загинал, но има и редица предотвратени опасни ситуации. Фандъкова бе категорична, че общината няма никакъв проблем с бюджета и със средствата за поддържане на парковете и градините. При положение, че има опасни дървета, имаме бюджет, имаме организация те да бъдат отстранени. Но дървото, паднало над човека в Борисовата градина, е било живо, не изсъхнало, уточни Фандъкова.

Кметът увери, че и почистването на шахтите също е постоянен процес, но също така постоянно има дъждове, постоянно има наноси и това затруднява оттичането на водите при проливни дъждове с бури.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова вече са мобилизирани всички почистващи фирми за почистване на града след бурята. От днес започват и огледите за материални щети. Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора.

В петък отново са възможни силни гръмотевични бури, което означава нови градушки, специално в Северозападна България, предупреди синоптикът Петър Янков.