Ирина Бокова: Децата трябва да държат писалки, а не оръжия
Секция: Интервюта
09 Юли 2014 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирина Бокова: Децата трябва да държат писалки, а не оръжия

/КРОСС/В политиката на ЮНЕСКО все по-силни стават акцентите за грижите за децата в зоните на въоръжени конфликти. Това всъщност кореспондира силно с духа на целта на организацията "да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникациите. Такава беше задачата и на неотдавнашната мисия в Южен Судан на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заедно с Лейла Зеруги, специален представител на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти, и известния американски актьор с награди "Оскар" Форест Уитакър, специален пратеник на ЮНЕСКО. Макар и запланувана отдавна визитата стана непосредствено, след като правителството на България предложи Ирина Бокова за следващ шеф на ООН. А отзивите за тази българска инициатива съвпаднаха с навременната визита на делегацията на ЮНЕСКО в Южен Судан, където децата и младежите трябва да оцеляват в критично опасна среда и засилващ се глад. Експерти по международната дейност посрещнаха с положителни оценки и прогнози тази номинация. Основанията са няколко и са убедителни. Г-жа Бокова има шанс да спечели подкрепата на страните от Източна Европа. Това е регионът, от който трябва да бъде излъчен следващият шеф на ООН. Високопоставеният български дипломат вече втори мандат успешно води ЮНЕСКО - една от най-важните организации на ООН. Добре се помни и, че изборът и преизбирането й за шеф на ЮНЕСКО стана при много силна конкуренция. Пък и Източна Европа няма дипломат с нейния значителен опит в системата на световната организация. Първо, като представител на България за ЮНЕСКО, а след това и като шеф за два мандата на тази важна структура на ООН.

Южен Судан е най-новата държава в Африка, обявила независимост през 2011 г. Но независимостта не донесе на народа й избавление от кръвопролитията, а нов вътрешен конфликт между властта и опозицията, както и задълбочаващата се на този фон икономическа разруха. А от битките и разрухата, както винаги, най-много страдат децата и младежите. Много деца в екваториалната държава са лишени от елементарни условия за живот. Те са прокудени от родните места и са обект на вербуване в правителствените и опозиционните сили. В Южен Судан Ирина Бокова, Лейла Зеруги и Форест Уитакър се срещнаха с много деца и младежи в изстрадалата страна, разговаряха с тях и ги насърчиха да продължават да учат въпреки проблемите. "Образованието ви дава знания и умения, чрез които ще отключите своя потенциал като позитивна сила на промяната във вашата родина", каза Ирина Бокова на младите обитатели на Лагера за защита на цивилни в южносуданската столица Джуба. В лагера живеят няколкохиляди души, които конфликтът е прокудил от родните места. "Постигането на мир в Южен Судан е обща отговорност за всички, а образованието е мощен инструмент, с който вие можете да градите бъдещето си и бъдещето на своята страна", подчерта също Ирина Бокова в словото си пред младежите. Създадените в лагера условия са добри за обучение на младежите в безопасна среда. Това е много важно, защото образованието е голям шанс за постигане на помирение и мир в страната. "Ние сме тук, за да ви подкрепим, да ви вдъхнем вяра и сили за преодоляване на конфликта в страната, за да се ангажирате в политическия процес и да участвате в постигането на траен мир", каза носителят на "Оскар" Уитакър. А Зеруги призова към защита за младите, защото те са ученици, а не войници. "Образованието дава достойнство. Децата и младежите трябва да държат писалки, а не оръжия", каза Ирина Бокова.

"Стабилен мир може да бъде постигнат в Южен Судан, само ако децата и младежите са уважавани и имат перспектива за развитие", заявиха в съвместно изявление за мисията си в Южен Судан Ирина Бокова, Лейла Зеруги и Форест Уитакър. Този призив на ЮНЕСКО намери разбиране от южносуданския президент Салва Кир. На среща с делегацията на ЮНЕСКО той обеща да постави образованието в центъра на политиката за възстановяване на страната от конфликта и за постигане на стабилен мир. Салва Кир ангажира също да работи с ООН и по плана срещу наемането и използването на деца от враждуващите сили. Това са, от една страна, правителствените сили на президента Салва, който е от племето динка, и от друга страна, опозиционните сили на бившия вицепрезидент Риек Мачар, който е от племето нуер.

Разширяващите се усилия на ЮНЕСКО за решаване на проблемите с образованието на младите хора и жените получиха силен стимул на 26 май 2011 г. на форум на световни лидери в политиката и бизнеса в централата на ЮНЕСКО в Париж. На този форум Ирина Бокова, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън стартираха глобална кампания, в която представители на обществения и частния сектор обединиха силите и възможностите си с цел качественото образование да стане достъпно за всички момичета и жени. Сега около 39 милиона момичета нямат достъп до начално образование, а една трета от неграмотните в света са жени. На форума тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази съпричастност с тази и другите идеи на ЮНЕСКО и задоволство от постиженията на организацията.

През 2014-2013 г. генералният директор на ЮНЕСКО посети и други държави в различни краища на света с хуманитарни мисии. През март т.г г-жа Бокова бе в Йордания. Тя отиде в Девическото училище в Рамта, на 5 км от границата със Сирия. Там ЮНЕСКО работи по проект за подпомагане на децата бежанци от Сирия да се справят с проблемите на прокуждането от родината. Проектът се финансира от ЕС и дава надежда на децата за тяхното бъдеще. В училището 200 от общо 1200 ученици са бежанци. Резултатите от проекта са налице. На децата бе вдъхната надежда, че ще могат да продължат образованието си и да имат нормално бъдеще, въпреки че са бежанци. В училището те се сприятеляват с техни йордански връстници. "Ние силно желаем да завършим гимназия и да отидем след това в университета", споделя ученичка от 9-и клас. През февруари Ирина Бокова подписа в Исламабад с местните власти важно споразумение за улесняване достъпа на момичетата до безопасно образование, както и за развитие на обучението в труднодостъпните области на страната. Тази инициатива е особено ценна, защото в Пакистан ислямистите с брутално насилие пречат на жадните за наука момичета. Вниманието на международната общност силно привлече и визитата в Мали през 2011 г. на Ирина Бокова. Тя бе там заедно с президента на Франция Франсоа Оланд и двамата с общи усилия съдействаха за възстановяването на тази северноафриканска страна след гражданската война и набезите на ислямските екстремисти. Важен акцент в тази мисия бе и за спасяване на културното наследство в северната част на Мали от вандалщината на ислямските екстремисти. 16 обекта там са в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Сред тях са мюсюлманският мавзолей в Тимбукту и колекция от 40 000 безценни мюсюлмански ръкописа. Има и 330 гробници на мюсюлмански светци.

ЮНЕСКО активно участва и в кампании за опазване на околната среда. С тази цел през септември 2013 г. генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова посети Хаити, където през 2010 г. мощно земетресение уби над 170 000 души и засегна около 3 милиона жители на островната държава. Това е второто посещение на Ирина Бокова в Хаити. Тя бе там и през 2010 г., малко след разрушителния трус.

До края на 2014 г. списъкът на хуманитарните мисии на ЮНЕСКО ще бъде продължен.

Източник: "Стандарт"