След градушката в София: Един загинал, 40 пострадали и много материални щети
Секция: Анализи
09 Юли 2014 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След градушката в София: Един загинал, 40 пострадали и много материални щети

/КРОСС/Един загинал, няколко пострадали и много материални щети по автомобили и жилищни сгради. Това е равносметката от вчерашната опустошителна градушка, която удари София и Монтана.

Близо 40 пострадали при градушката вчера са потърсили помощ в "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Мъж на 27 години остава за лечение в болницата, заради сериозна порезна рана на ръката. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от градушката. Тя е освободена за домашно лечение. Сред пострадалите няма деца.

Проблеми, заради градушката имаше и с въздушния трафик. Компютърната система на Летище София е била срината от токов удар. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. Бурята в София прекъсна за минути и мобилните комуникации. И към трите оператора постъпиха стотици сигнали от граждани, че не могат да се обаждат.

Градоносният облак е дошъл от Сливница и буквално за секунди е стигнал до София, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. За около половин час столицата попадна под истински ад.

Можеше ли той да се предотврати? Отговорът на компетентните институции за съжаление е „Не".

„Агенцията „Борба с градушките" и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би Агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

Агенция "Борба с градушките": Имахме затруднение с финансирането От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение са отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. От Агенцията не въздействат в територията около София.
„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция", обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

„Имахме затруднение с финансирането, защото тази година е изключително силно градово активна", посочи Николов и допълни, че на днешното заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за одобряване на още 1,2 млн. лева за допълване на необходимите резерви за защита.
Николай Николов допълни и че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не е разполагала с предварителна информация за градушката, която удари столицата вчера и се е наложило да се реагира бързо.  

Всяка информация е изключително важна в такива моменти. За съжаление, вчера нямахме такава и трябваше да реагираме на момента, каза Фандъкова. За мен е важно системата да работи с предупреждение за службите, за да могат да се мобилизират силите за реакция още в първия момент, каза още столичния кмет и посъветва гражданите също да бъдат разумни и предпазливи и когато има буря и градушка, да потърсят безопасно място и да изчакат тя да отмине.

По повод трагичния инцидент кметът заяви: Има един загинал, но има и редица предотвратени опасни ситуации. Фандъкова бе категорична, че общината няма никакъв проблем с бюджета и със средствата за поддържане на парковете и градините. При положение, че има опасни дървета, имаме бюджет, имаме организация те да бъдат отстранени. Но дървото, паднало над човека в Борисовата градина, е било живо, не изсъхнало, уточни Фандъкова.

Кметът увери, че и почистването на шахтите също е постоянен процес, но също така постоянно има дъждове, постоянно има наноси и това затруднява оттичането на водите при проливни дъждове с бури.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова вече са мобилизирани всички почистващи фирми за почистване на града след бурята. От днес започват и огледите за материални щети. Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора.

От 17.15 часа до 19.30 часа вчера в Столичното управление на "Пожарна безопасност и защита на населението" са получени над 120 обаждания на граждани, свързани с обилния дъжд и градушка над София. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР Тошко Тошев, заместник-директор на Столичната пожарна. Обажданията са изцяло за оказване на помощ, отводняване, отстраняване на паднали дървета и предмети, стъкла, керемиди, мазилки, обясни той и препоръча на гражданите, ако имат нужда от помощ за справяне с последствията от гдадушката и дъжда, да се обадят на тел. 112.

Най-сериозно са засегнати централната част на столицата, районите "Лозенец", "Иван Вазов", "Люлин", "Младост", "Надежда", "Подуене", района около Сточна гара, подлезът при Президентството и Министерският съвет. До сутринта екипите на Столичната пожарна са били на терен и са работили. В момента два екипа отводняват наводнени сгради, каза още Тошко Тошев. Той заяви, че и в Столичната пожарна не са имали предварителна информация за задаващото се бедствие.

Още от ранните часове на деня множество хора искат да декларират щетите по колите си след силната градушка на 8-ми юли. Някои от тях чакат дори от 12 ч. вечерта, като били пренощували в колите си.

Застрахователните компании организират облекчени процедури и бързо изплащане на обезщетения на свои клиенти. Дружествата удължават работното време на офисите си за регистрация на щети, а също и сроковете, в които клиентите им могат да подадат молби за обезщетения. Паралелно са организирани и допълнителни мобилни групи, които ще посещават райони с повече пострадали клиенти едновременно и ще завеждат щетите им на място.

Секретарят на Асоциацията на застрахователните брокери Васимир Радулов посъветва пострадалите предварително да прочетат договорите си. Пред Националното радио той каза:

Всеки един от гражданите, които имат сключена застраховка "Авкокаско", трябва да види какви точно клаузи има в сключения договор. Има договори, които касаят само кражби, и там няма как гражданинът да очаква обезщетение за щетите. Същото важи и за застраховките на жилищата. Всички, които са на опашките днес, е важно да знаят, че имат различни опции при заявяване на техните обезщетения. Имат възможност да получат възлагателно писмо, т.е. да получат обслужване във фирмените сервизи на съответните марки автомобили. Имат възможност да получат обслужване в оторизирани сервизи, с които застрахователите работят. Имат възможност да получат обезщетението при предявяване на фактура и сумата да им се преведе по сметката. Всичко зависи от застраховката, която те са сключили. Важно е да се знае, че ако е сключена през застрахователен брокер, гражданите трябва да потърсят хората, които са им съдействали, за да може сега да им съдействат при предявяване на щетите. При неправилно попълване на заявлението това може да се отрази при обезщетяването.

Агенция "Пътна инфраструктура" припомни на сайта си правилата за водачите, на които предното им стъкло е унищожено и се налага да си извадят дубликат на винетка.

Съгласно чл. 10а, ал. 5 от Закона за пътищата при унищожаване на залепената част от годишния винетен стикер вследствие на счупване или кражба на предно панорамно стъкло, след представяне на втората част от годишната винетка се издава безплатен годишен винетен стикер. Същият се издава на собственика или ползвателя на пътното превозно средство след представяне в съответното областно пътно управление на заявление, към което се прилагат следните документи:

- Копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство (в т.ч. свидетелство за регистрация на автомобила);

- Акт за констатиране на счупването или кражбата на предно панорамно стъкло. Необходимо е да се представи служебна бележка/удостоверение, издадена от органите на МВР или протокол за ПТП ;

- Втората част на годишния винетен стикер;

- Частта, която е била залепена на счупеното стъкло.

Само при кражба на предното стъкло не се изисква представянето на първата част на винетния стикер.

В съответствие със Закона за пътищата от 20 май 2011 г. и чл. 21 от Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура, запазването на целостта на винетния стикер, съответстваща на категорията на превозното средство и продължителността на валидност, както и на втората част, е задължение на водача на превозното средство.

Самото заявление за издаване на дубликат може да изтеглите от интернет страницата на АПИ.

В петък отново са възможни силни гръмотевични бури, което означава нови градушки, специално в Северозападна България, предупреди синоптикът Петър Янков.

Стихиите, свързани с климата, ще се засилват - трябва ни национален дебат, предупреди Юлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Изразът природно бедствие е противоречив. Бедствията често са резултат на природни събития в комбинация с човешка неподготвеност. Тоест в повечето случаи природните бедствия не са природни, казва Попов в интервю за "24 часа". 

Това, което става в България, е част от световна тенденция. Наскоро Кеймбриджкият университет публикува брифинг на основата на последния доклад на Международния панел по промените на климата, в който едно от основните заключения е, че сградите са сериозно заплашени от повреди от прогнозираните промени на климата и че те вече са подложени на засилено въздействие от екстремни природни явления. С други думи, където и да сме по света, трябва да очакваме и да сме готови за по-висок риск.

Миналата година българският тинк танк "РискМонитор" публикува доклад за съвременните заплахи за националната сигурност, който изрично подчертава рисковете от екстремни климатични явления и факта, че институциите в България не са подготвени за тях. Докладът също предупреждава, че екстремните климатични явления в комбинация с институционалната неподготвеност и други рискове могат взаимно да усилят системния риск за страната и да доведат до сериозни заплахи за стабилността й. За съжаление докладът се оказа доста верен в прогнозите си, припомня Юлиан Попов. 

Снимка: Булфото