Руското МВнР: Събарянето на паметника на съветския войн в полския град Лиманова е кощунствен акт
Секция: СВЯТ
09 Юли 2014 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руското МВнР: Събарянето на паметника на съветския войн в полския град Лиманова е кощунствен акт

/КРОСС/ Събарянето на паметника на съветски войн в полския град Лиманова е кощунствен акт, който е в нарушение с двустранните договорености. Това се казва в коментар, публикуван в сайта на руското външно министерство, предаде ИТАР-ТАСС.

„В последно време в Полша зачестиха случаите на вандализъм по отношение на паметниците на съветските военни, освободили полските земи през Втората световна война от фашистите, зачестиха и опитите за несанкционирано пренасяне на монументи, – отбелязва се още в документа на руското ведомство. – Особено явно се открои на целия този неблогаприятен фон свалянето на паметника в знак на благодарност към Червената армия в град Лиманова“.

Това е кощунствен акт, осъществен в нарушение на междуправителствените договорености между РФ и Полша, отбелязват още от руското външно министерство.

В Полша са построени над 300 мемориала през съветската епоха, като в тях не влизат мемориалните гробища на съветските войници – в страната те са повече от 600.

„Това, което се случва днес, може да се нарече война на паметниците. Защото поляците целенасочено и, според мен, системно създават проблеми около паметниците, изградени в чест на съветските военни“, заяви руският посланик в Полша Александр Алексеев.

От началото на годината властите в полския град Пененжно се опитват да разрушат паметника, построен на мястото на гибелта на съветския генерал Иван Черняховски през 1945 г. Мемориалът е построен през 1970 г.

Полската страна се оправдава с това, че даденият обект не е паметно място и не е регистриран в съответния регистър. Руското външно министерство на свой ред изрази увереност, че паметникът попада под действието на руско-полското междуправителствено споразумение за гробове и места на паметта на жертвите на войната и репресиите през 1994 г. Според него, двете страни са задължени да поддържат в подходящ вид местата на паметниците, както и на други мемориални обекти в Русия и Полша,  и да се избягват произволни и некоординирани действия. От Калининградска област заявиха, че руският регион е готов да поеме патронажа над мемориала.