Намалява износът на България за ЕС, вносът обаче нараства
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юли 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Намалява износът на България за ЕС, вносът обаче нараства

/КРОСС/ През периода януари - април 2014 г. износът на България за ЕС намалява с 0.9% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 8.3 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 72.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

През април 2014 г. износът за ЕС намалява с 3.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.1 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - април 2014 г. нараства с 4.6% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 9.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През април 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 0.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - април 2014 г. е отрицателно и е на стойност 1 666.8 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 212.9 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (49.9%). Най-голям спад се наблюдава при износа от секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти" (28.3%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (19.6%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (21.5%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голямо намаление (6.7%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" .