Номинираха Георги Господинов за Вазовата литературна награда
Секция: КУЛТУРА
09 Юли 2014 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Номинираха Георги Господинов за Вазовата литературна награда

/КРОСС/ Писателят Георги Господинов е номиниран за носител на тазгодишната национална литературна награда „Иван Вазов", съобщава Дарик, позовавайки се на община Сопот. Призът ще бъде връчен тази вечер на сцената на местното читалище, когато е кулминацията на честванията на 164-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература.

Преди това е предвидена традиционната среща с носителя на Вазовата награда с писатели, общественици и жители на Сопот в библиотеката на читалището.

Номинацията на Господинов е направена от къща музей „Иван Вазов" и едноименното читалище в Сопот. Тя е утвърдена със заповед на кмета на общината Веселин Личев по предложение на 9-членна комисия, председателствана от заместник-кмета Камен Шаралиев.

Георги Господинов е носител на много български и международни награди, а негови книги са издавани в Италия и Германия. В момента той живее в манастир в Швейцария, където продължава да работи.

Първият носител на Вазовата литературна награда е писателят Димитър Талев през далечната 1970 година. След известно прекъсване традицията е възстановена през 90-те години на ХХ век. Сред носителите на престижната национална литературна награда са били Стефан Цанев, Вера Мутафчиева, Антон Дончев, Недялко Йорданов, Георги Константинов, Любомир Левчев и др.