България открива консулство в Мумбай, Индия
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2014 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България открива консулство в Мумбай, Индия

/КРОСС/ Правителството реши България да открие почетно консулство в Индия със седалище в град Мумбай и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Махаращра. Почетен консул на страната ни ще бъде индийският гражданин Винай Патил.

През последните години Индия израства като глобална сила с високи темпове на икономически растеж и значими постижения в различни области. Махаращра е втори по население и трети по територия щат в Индия, и има водещи позиции в икономическо отношение. Столицата на щата - Мумбай, е основният финансово-икономически, транспортен и комуникационен център на Индия и се посещава от много български граждани.

Г-н Винай Патил е собственик и управляващ директор на компанията „Samruddha Resources Ltd." с дейност в областите добив и износ на желязна руда и боксит, и на текстилната компания „Tech Sutre Industries Ltd.".

Президент е и на „Jawahar Educational Society", по линия на което са основани два колежа по инженеринг и мениджмънт. Управлява общо 15 000 служители и работници. Проявява подчертан интерес да съдейства за развитие на търговските и деловите контакти между България и Индия, както и на връзките в областта на туризма и културата.

Откриването на почетно консулство и назначаването на Винай Патил за почетен консул в Мумбай ще подпомогне дейността на посолството на България в Делхи за по-нататъшното разширяване на търговско-икономическите връзки и засилване на културния обмен и би допринесло за цялостното укрепване на двустранните отношения с тази важна страна.

Правителството даде съгласието си гръцкия гражданин Йоаким Каламарис да изпълнява функциите на почетен консул на Източна република Уругвай в България. Предложението за неговото назначение на мястото на досегашния почетен консул Пламен Бонев е на уругвайската страна.