Манолов, ДБГ: Актуализация на бюджета ще има
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2014 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолов, ДБГ: Актуализация на бюджета ще има

/КРОСС/ "Още през 2013 г. всички бяхме категорични, че бюджета за 2014 е напрегнат, подчинен на сакралното число 1,8 - дълг, дефицит и икономически ръст; че приходната част е свръхоптимистична, а ръстът беше грешно заложен. Така се стигна до ситуацията в момента. Актуализация на бюджета ще има." Това казва в ефира на Дарик радио днес шефът на икономическия екип на „Движение България на гражданите" и член на икономическата група на Реформаторския блок Бисер Манолов.

По думите му, Фондът за регионално развитие от 500 млн.лева беше просто начин за отлагане на общинските фалити. "Общинските бюджети са в катастрофално състояние - една трета са във фалит, другите две трети са в драматично положение", отбеляза Манолов.

Според него, бюджетът на НЗОК със сигурност трябва да се актуализира, но все още не е време да се актуализира държавният бюджет.

Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил под 1 млрд. лева през 2000 г., докато през 2014 г. е над 3 млрд.лева, но няма три пъти повишаване качеството на здравните услуги.

"Вчера ДПС заявиха, че ако една политическа сила се опита да направи здравна реформи, това значи, че няма да е на власт в следващия мандат. Тогава къде остава общественият интерес - няма го, но пък говорим за политическо оцеляване", подчерта още Бисер Манолов.

Според него част от решението, освен актуализацията, е да се окрупни броят на болниците в страната и да се работи с реалните, а не с манипулирани данни.

Повече участие на държавата в реалния сектор, според него, значи повече задкулисие, а образованието трябва да е фокусът на дългосрочните реформи.

По думите на Манолов избирателите трябва да мислят, преди да гласуват, защото всички обещават реформи, но се видя, че вземат решения, които раздуват разходите и намаляват приходите, което Манолов определи като грешно и нереформаторско управление. Той подчерта, че парите в системите притеснително бързо свършват и е въпрос на политически кураж да се предприемат промените, които обществото очаква.

Без реформа в енергетиката , според шефа на икономическия екип на ДБГ, трупането на дългове в сектора няма да спре.

„Да дойде МВФ" се казва програмата на ГЕРБ, по думите на Бисер Манолов, който разкритикува ГЕРБ, че не казват как точно викат МВФ. Манолов обясни, че е нереалистично такова послание, защото МВФ в България е възможно да влезе само по три начина - като stand-by споразумение, което представлява „вдигане на белия флаг и тотално издънени системи", по думите на Манолов. Това значи МВФ да управлява в България, обясни той. Като втори начин Манолов посочи ползването на т.нар. гъвкава кредитна линия от МВФ, за което обаче на България й трябва политическа стабилност, каквато тя не покзва. Третият начин за взаимодействие с МВФ е т.нар. предпазно споразумение, при което, обясин Манолов, можем да ползваме някаква сума като при гъвкавата кредитна линия, но за по-кратко време, Той бе категоричен, че нито един начините не е изгоден или възможен сега у нас.