Лавров ни припомни: „Бог не е в силата, а в Правдата!”
Секция: Анализи
09 Юли 2014 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров ни припомни: „Бог не е в силата, а в Правдата!”

/КРОСС/ „България - Русия. 135 години от установяване на дипломатическите отношения: минало, настояще и бъдеще."

Автор : Оля Ал-Ахмед

Под този надслов от 7 до 8 юли в София, в НДК се проведе юбилейната Българо - руска научна конференция. Над 60 делегата, учени от Русия и България взеха участие в дискурса по българо - руските отношения. Една тема, която се оказа наистина вечна и немаловажна и в днешни дни. Организатори на конференцията бяха Фондация „Славяне" и Форум „България - Русия". Съорганизатори от българска страна: Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Дипломатически институт при Министерство на външните работи на Република България, Национална асоциация за международни отношения /НАМО/, Българско дипломатическо дружество и БОН - институт за исторически изследвания. От руска страна подкрепата беше по мащабна и в нея взеха участие следните институции: Фонд за подкрепа на публичната дипломация „А.М. Горчаков" при Министерство на външните работи на Руската Федерация, Фонда „Русский мир", Посолство на Руската Федерация в Република България, Федерална агенция РОССОТРУДНИЧЕСТВО и Руски културно - информационен център в София, Дипломатическата Академия при Министерство на външинет работи на Руската Федерация, Институт по славянознание на РАН, Подворие на Руската Православна църква в София. При тази мащабна организация наистина се очакваше една ползотворна и разгъната конференция, която бе открита от ръководството и основните модератори Проф. Д-р Захари Захариев, председател на Фондация „Славяне и председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и от д-р Светлана Шаренкова, председател на Форум „България - Русия". След встъпителните речи и официалното откриване започнаха панелите, разпределени в два работни дни, през които изключително много се наблегна да настоящето и бъдещето в българо - руските отношения без да забравяме миналото.

В панела „Развитие на политическия диалоги на дипломатическите отношения между България и Русия интересно исказване направи проф. Д.ик.н. Нина Бюлгерова на тема „Българо-руските отношени -бъдеще през миналото", наблягайки на общата славянска парадигма, която е заложена в основата на взаимоотношенията от векове. „Арабската пролет" и украинската криза формират един напълно нов етап в развитието на политическите отношения, като цяло. Много негативно се отразява на двустранните отношения непрекъснатата смяна и нестабилност на българския парламент и депутатите му. При наличието на такова непостоянство се работи много трудно. Предложено бе да се направи едно средно звено за работа на парламентарно сътрудничество. По време на дискурса се изтъкна и факта, че днешна Русия също е променена! Но в същото време е отворена за непрекъснат диалог на политическо и културно ниво. В този аспект се отбеляза активната работа на „Фонд Русский Мир", с председател Никонов. Фонда доста настойчиво работи по цял свят за пропагандиране на руски език и руските ценности. „По активната работа с младежта би довела до реални бъдещи резултати!" - това бе мотото на руските участници. Не се подмина и факта, че в България има Американски ВУЗове, а защо се пренебрегва руското образование? Засегнат бе и въпроса по преподаване на руски език в българските учебни заведения, както и превода на книги, на ниво взаимен обмен на литературни произведения.

Интересни бяха темите на руските участници в конференцията, които ни предоставиха тяхната гледна точка по редица наболели теми. Александър Василенко говори по темата „ България и Русия в нова Европа", влизайки в дискурс с българският си колега Проф. Д-р Васил Проданов по темата „ България и Русия в мултиполярния свят и сблъсъка на цивилизациите".

Не остана без дискутиране и доклада на Андрей Давиденко - зам. глав. редактор на списанието „ Международная жизнь" на тема „Русия - България: към Европа без разделителна линия". Той призова да бъде организиран един професионален дискурс по дипломатия и международни отношения. „Само когато се обединят възгледите ни можем да имаме Европа без разделителни граници. Кризите се пораждат от двойните стандарти, а „двойната" политика до никъде няма да ни доведе", подчерта Давиденко.

Доста интересна беше тезата за „ филството" и „фобството", разгледана подробно от Проф. Д-р Искра Баева в доклада й на тема :"135 години българо - руски дипломатически отношения - в плен на филството и фобството". Единодушни бях всички, че в българо - руските отношения определено има много емоции. „ Всички са картоиграчи, и в Русия и в България, важното е на коя карта ще заложиш".

Делегата от Русия, Сергей Лаврентиев подчерта, че в Русия към България са се запазили най-топли чуства и до ден днешен. В сферата на туризма, например, се разгръщат едни все по-стабилни отношения. Позицията на Русия е - да се работи там, където е необходимо и нужно. И в този аспект Лаврентиев направи извод, че България е „първата любов" на Русия, която не се забравя така лесно, защото „първата любов ръжда не хваща!".

Интересна бе сентенцията изказана от българските участници , че България ще бъде разкъсана пред 3 цивилизации - Православната, мюсюлманската и западната. Кой от този сценарий ще се реализира ще зависи от нас, българите. Трябва да се наблегне на духовните ценности, при това на всички нива, както на политическо, така и на културно и парламентарно ниво.

Доста смели тези изведе в доклада си К.и.н., ст. Преп. Юлия Буланикова в темата „ Характер и динамика на развити на отношенията между България и Русия в контекста на европейската и евро-атлантическата интеграци". В рамките на политическо - икономическата част на дискусията беше апелирано и към двете страни - „сирийския, иракския, либийски и украинския сценарий да не се допуска да стане „ заразна болест"!

Беше подчертано, че в последно време се наблюдава значителен дис-баланс на икономическите отношения между България и Русия. Г-жа Буланикова не пропусна да припомни, че страната ни е подкрепила позицията на САЩ и политиката на НАТО, като член на ЕС и НАТО , поддържайки санкциите по отношения на Русия. И въпреки малко изкривеният политическо - икономически паралел, се стигна до извода, че за в бъдеще активно ще се развиват културните взаимоотношения между двете страни и именно те ще бъдат определящи. В този аспект не ми се иска да пропусна изключително интересното изказване на доц. д-р Илиана Владова по темата „Диалогът между руската и българската култура: традиции и съвременност".

Невероятно впечатление направи на аудиторията и доклада на д-р Снежана Тодорова на тема „Българо - руските журналистически отношения: минало, настояще и бъдеще". Тя направи интересни предложения за взаимен обмен на журналистически кадри, както и изучаване на руска журналистика в българските ВУЗове. Бе предложено също така да се направи интернет платформа за младите журналисти, където те биха могли да обменят мнение и опит. Не се забрави и важното значение на православната църква в изграждането и запазването на българо - руските отношения през вековете и до ден днешен. Тази немаловажна тема бе разгъната подробно в доклада на доц. д.и.н. Татяна Бондар „Ролята на православната църква в установяването на дипломатическите отношения между България и Русия". Извода го знаем всички - една вяра, славянски народи - да не забравяме корените си и да не ги пресаждаме там, където те няма да виреят!
Конференцията бе озарена с присъствието на Дипломат №1 , Министърът на Външните работи на Руската Федераци - Сергей Лавров, който приветства българите от зала №6 на НДК с подобаващо изказване за развитието на българо - руските отношения. Приветствени речи имаха Вице-президента на България г-жа Маргарита Попова и министъра на Външните работи г-н Вигенин. След което г-жа Светлана Шаренкова представи книгата на Сергей Лавров - „Между миналото и бъдещето", където в 877 страници авторът предоставя на читателите уникални статии, анализи, интервюта, снимки. Един масщабен обзор на обективната истинска дипломация. В речта си министър Лавров подчерта, че отношенията между двете страни трябва да продължават да се развиват. Той отбеляза доста засиленият превод на българска литература в последно време на руски език. „След толкова години затишие руският читател отново има възможността да се запознае с българските автори, което е похвално". Министър Лавров отбеляза, че в залата вижда много свои стари приятели, политици, президенти, посланици, но изключително го радва факта, че в момента го гледат толкова много млади очи, жадни за поличитески знания и промени. За успешното развитие на взаимоотношенията трябва да се преустрои публичното пространство, да се направи преразглеждане и пренасочване на международната публична дипломация. Речта на Министър Сергей Лавров предизвика бурни аплодисменти в залата.

И нека следваме славянския девиз, който Сергей Лавров ни припомни:„ Не в силе Бог, а в Правде" - „ Бог не е в силата, а в Правдата!"