Цената на дините се срина с 50 % за ден
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юли 2014 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на дините се срина с 50 % за ден

/КРОСС/Вносните дини от Гърция подбиват пазара и заплашват с фалит родните бостанджии от Любимец. С всяка изминала година търговията била все по-слаба. През 2013 г. първите дини се пласираха за по 60 ст./ кг, а сега цената им започна от 40 ст. Само за ден обаче се срина наполовина. В момента килограмът се продава за 20 ст., но и на тази цена никой не купува, пише "Марица". 

"Прекупвачите обикновено идват по обед, когато сме гладни, жадни и жаркото слънце ни е изнервило до краен предел. Дават по 50-60 лева за цяло ремарке, което прави 10-12 ст. на кило. Но и на това сме съгласни, защото имаме много за бране", жалват се производителите от Любимец.

Подобна цена е много под себестойността на продукцията. При цени на торба тор от 88 лв. и семе за разсад от по 7-8 ст., са необходими 30-35 ст., за да се избият разходите, да се плати труда и да има минимална печалба, обясняват производителите, които вече залят хасковските улици с дини, надявайки се да продадат стоката си по-изгодно.

Големият проблем на бостанджиите е вноса на евтини дини от Гърция. В София и другите големи градове стоката се доставя на цена 28 ст. на килограм.