Депутати от БСП с позиция относно отношенията МЗХ - ДФ "Земеделие"
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2014 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутати от БСП с позиция относно отношенията МЗХ - ДФ "Земеделие"

/КРОСС/ Депутати от БСП в постоянната Комисия по земеделието и храните в 42-то Народно събрание излязоха с обща позиция във връзка с отношенията МЗХ и ДФ "Земеделие".

Ето и пълния текст на позицията:

"С настоящата позиция изразяваме острото си възмущение от продължаващите медийни спекулации за напрежение между министър Димитър Греков и ръководството на Държавен фонд "Земеделие" в лицето на неговия изпълнителен директор Мирослав Николов.

В същото време сме убедени, особено след проведената работна среща при министър-председателя г-н Пламен Орешарски, че както Министерството на земеделието и храните, така и Държавен фонд „Земеделие" ще впрегнат целия си ресурс, капацитет и енергия, не само, за да приключат успешно ПРСР 2007 - 2013 година, а и да успеят да подготвят и адаптират администрацията съм към целите и предизвикателствата, които стоят пред земеделските стопани в новия програмен период, както и с прилагането на ПРСР 2014 - 2020 година.

Убедени сме, че със своите действия, както Управляващия орган, така и Разплащателната агенция ще продължат да изпълняват вменените им от законите и правилниците задължения като гарантират ефективно и ефикасно изпълнение на мерките от ПРСР 2007 - 2013 година.

Изказваме своята дълбока убеденост, че само съвместните усилия на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие" биха свалили административната тежест от земеделските производители, като същевременно се повиши нивото на мониторинг и отчетност.

Вярваме, че само с подобрена комуникация с кандидатите за подпомагане ще се даде възможност за отстраняване на технически грешки, преди да се пристъпи към санкциониране на нередовните заявители.

В заключение, ще си позволим да отбележим, че точно със съвместни усилия на ръководствата на МЗХ и РА за първи път, откакто се прилага ПРСР ръководството на ДФЗ успя да създаде необходимата организация и мотивация в служителите на разплащателната агенция и нейните бенефициенти, за да се разплатят всички предвидени средства, като така се избегнат загубите, които бяха характерни за изминали периоди.

Нашето настояване е да се прекратят самоцелните медийни спекулации, с които се внася излишно напрежение, както сред администрацията, така и сред бенефициентите, за да продължат съвместните усилия за развитие на българското земеделие като едно от водещите, не само в рамките на Европа, а и на световно ниво."

Под документа седят имената на Светла Бъчварова, Пенко Атанасов, Добрин Данев, Кирчо Карагьозов, Сияна Фудулова, Йордан Стойков.