Дилема: На избори, на лов или на Байрам на 5 октомври
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дилема: На избори, на лов или на Байрам на 5 октомври

/КРОСС/Датата на изборите, оказа се, пречи на родните ловци, като ги поставя в неизгодно положение. На 4 и 5 октомври се открива организираният лов на диви прасета. Обикновено началото на лова е свързано с мероприятия на всички ловни дружини в България, в които участват над 80% от ловците, а това са над 120 000 души, потенциални гласоподаватели.

За другото неудобство намекна още в деня на определяне на датата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - на 4, 5 и 6 октомври мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Курбан байрам. Очаква се тогава около 15 000 изселници да се върнат по родните си места. Всички те имат избирателни права и почти сигурно е, че ДПС в Кърджали ще си върне единия депутатски мандат, предупреди БСП в Кърджали като се обяви против провеждането на предсрочните парламентарни избори във втория ден на Байрама.

От БЗНС "Александър Стамболийски" предложиха президентът да насрочи изборите за в друга неделя - на12 октомври, за да няма проблем за на никого: нито на мюсюлманите, нито на ловците.

Решението обаче е взето - изборите ще са на 5 октомври. Около тази дата се обединиха ГЕРБ, БСП и ДПС.

В социалната мрежа Фейсбук плъзна слухът, че датата за вота била избрана чрез жребий. Ако е така, то тогава кой е изглил късата сламка вероятно са изтеглли политците ловци. 

На 5 октомври своя празник отбелязват и градовете Ст.Загора, Свиленград и Банско.