Реституционно цунами е на път да помете Украйна
Секция: Коментари
09 Юли 2014 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Реституционно цунами е на път да помете Украйна

Европейската мечта на страната може да се обърне в голямо изпитание...

/КРОСС/ Изглежда, над Украйна се надига поредният икономически капан, свързан с присъединяването на страната към Евросъюза. Става дума за такова явление като реституцията, пише Vesti.ru.

Равни редици подредени папки, във всяка от които - стотици исторически справки, снимки, архитектурни планове. В Асоциацията на еврейските общини в Украйна знаят адреса на всеки дом, който някога е принадлежал на техни съотечественици в тази страна.

След присъединяването на Западна Украйна към УССР в резултат на пактаМолотов-Рибентроп били национализирани еврейски училища, болници, клубове, синагоги. Сега те твърдо са решени да си върнат всичко.

Председателят на Асоциацията на еврейските организации и общини в Украйна Йосиф Зисел пояснява: "Имаме 2500 обекта и 800 от тях са бивши синагоги. Очакваме да бъде приет закон за широка реституция и той засяга не само еврейските общини, а всички."

Историците смятат, че най-големи апетити имат поляците. В хода на реституцията те могат да се обявят за наследници на земи и имоти още от дореволюционни времена.

По ирония на съдбата най-много ще пострадат от реституцията жителите на Западна Украйна и тяхната европейска мечта може да се обърне в юридически капан - ще се наложи да освобождават имуществото, иззето преди по-малко от век. До 1939 г. Волинска, Ровенска, Лвовска и Ивано-Франковска област са били част от Полша.

Потенциалните наследници активно си кореспондират в интернет. "Четиридесет хектара и две къщи във Волинска област - това, разбира се, не е в Бавария, но също не е лошо. Как смятате? Казват, че 80 000 поляци вече са на нисък старт и се готвят за аналогичен процес в Галиция", пишат те.

В Украйна не разбират, че реституцията е огромна, пипкава и меко казано, неособено приятна работа. Отначало се правят списъци с избраната собственост, а след това се приемат заявки. Напред са хиляди съдебни искове и многогодишни жалби. А главното - държавата и нейните граждани трябва да предадат това, което отдавна смятат за свое. Може да се окаже прекалено болезнено за украинския манталитет.

Всичко това предстои на Украйна - ако не днес, то утре. В споразумението за асоцииране към Европейския съюз, подписано наскоро, няма пряко указание за провеждане на незабавна реституция, но е казано, че Украйна се задължава да осигури постепенна адаптация на своето законодателство с правната система на ЕС.

Реституцията е нейна важна и съставна част, така че скоро поляците ще напомнят за собствеността на своите предци, която те имали в Киевска, Полтавска и Житомирска област. Украйна рискува да се лиши от една трета от обработваемите си земи.

Друг съсед - Унгария, има сериозни форми на собственост в Закарпатието - документи за имоти и банки се съхраняват от времената на Австрийската империя. Румънци оглавяват списъка на наследствени имоти и земеделски парцели в Северна Буковина и част от Одеска област - това е бивша Южна Бесарабия, която през 1940 година преминала към СССР.

Президентът на Руската асоциация по международно право Анатолий Капустин отбелязва: "Общата стойност на тези обекти може да е толкова висока, че това да постави достатъчно сериозни трудности пред икономиката на Украйна."

Реституцията може да е и парично обезщетение на наследниците, чиято собственост е повредена или разрушена. След падането на Берлинската стена Германия е хвърлила милиарди за това. Днес бюджетът на Украйна и без връщането на такива дългове пука по шевовете, а и политическото положение на страната не може да се нарече стабилно.

Не е изключено под удара на реституционното цунами Украйна да започне - в териториален и не само смисъл - бързо да се топи, буквално като парче лед в кипяща вода.

Автор: Антония Михайлова / inews.bg