Започват археологически разкопки на "Скални ниши" до село Красен
Секция: КУЛТУРА
09 Юли 2014 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват археологически разкопки на "Скални ниши" до село Красен

/КРОСС/От днес започват археологически разкопки на обект "Скални ниши" до село Красен, община Генерал Тошево. В състава на екипа са включени научен сътрудник Александър Минчев от РИМ - Варна, Йото Йотов - археолог при РИМ - Добрич, Цветелина Христова - директор на Исторически музей - Генерал Тошево и 10 ученици от училищата в град Генерал Тошево - членове на Общински младежки съвет.

Село Красен е разположено на около 21 км. северно от общинския център. През тази година по сигнал на граждани екип на РИМ - Добрич посети с. Красен и му бяха показани вдълбани във варовиковата скала ниши. До момента не е известно археологическият обект да е регистриран в Археологическата карта на България или в научни публикации. Скалните ниши са разположени на около 100 м. в посока изток-югоизток от селото върху десния бряг на суходолието, извиращо от село Зограф и на 20 м. западно от черния път свързващ с. Красен и с. Изворово. Самият комплекс представлява около 15 на брой трапецовидни, арковидни и правоъгълни ниши, вдълбани във варовиковата скала.

Подобни ниши се срещат изключително в Източните Родопи, свързват се с траките и се датират в Ранната желязна епоха (XII-VI в. пр. Хр.) или най-общо в I хил. пр. Хр.

Край село Красен е намерена вотивна ръка, изработена от слонова кост - при изкоп за ледница на мандрата през 60-те години на XX в. Датира се в III-IV в. На същото място са намерени фрагменти от римска керамика и римска медна монета от IV в.

Обектът "Скални ниши" има сериозен потенциал да се развие в атрактивен туристически маршрут. Мястото се намира в непосредствена близост до селото, с път до самите ниши, съобщават от община Генерал Тошево.