След 100 години хлябът няма да бъде вкусен
Секция: Наука
09 Юли 2014 14:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След 100 години хлябът няма да бъде вкусен

/КРОСС/ Още в края на XXI век хлябът няма да бъде вкусен. Това твърдят немски учени от Института по биоразнообразие. По думите им през следващите десетилетия вкусът на насъщния ще се промени, но не към по-добро. Според ръководителя на изследването, качеството на хляба ще се влоши с 20%. Качеството на брашното също ще е лошо, той ще съдържа с 5-10% по-малко протеини, съставът на белтъците също ще бъде различен.
В експеримента си специалистите са отгледали пшеница чрез изкуствено създадени климатични условия, които според тях ще бъдат характерни за края на XXI век. Брашното, получено по този начин, е загубило много от качествата си.