Тежки присъди за български роми във Франция
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тежки присъди за български роми във Франция

/КРОСС/ Присъди от четири до седем години затвор бяха произнесени от съд в Марсилия, Южна Франция, срещу шестима членове на българско ромско семейство. Те бяха обвинени, че принуждавали седем свои сънародници да просят и да проституират.
След половинчасови разисквания, 46-годишният лидер на клана - Йордан Христов, беше осъден на 7 години затвор. Тази присъда беше поискана от прокурора в сряда сутринта. Съдът произнесе присъда и за съпругата на Йордан - Юзелем, която беше осъдена на 5 години затвор.
Присъда от 6 години (една година повече от искането на прокурора) беше наложена на единия им син - Стефан, а другият Иван беше осъден на 4 години затвор. Той отговарял за млада проститутка, която срещнал в България, и също така проституирал, преоблечен като жена.
Именно жалбата на младата жена през юни 2013 г. сложи край на дейността на семейството, което беше задържано месец по-късно в лагер в Марсилия, където живеело заедно с жертвите си. Оттогава шестимата ответници са в затвора и съдът реши да останат зад решетките, съобразявайки се с искането на прокурора.
Освен това им беше наложена окончателна забрана за достъп до територията на Франция и конфискуване на иззетите им авоари.
Две роднини на Йордан - Василка Христова и Гергана, също бяха осъдени на 4 години затвор. Шестимата ответници бяха признати за виновни за всички престъпления, в които са обвинени, включително нечовешко отношение. Само Василка беше частично оправдана по обвинението за тежко сводничество, съобщи bTV.