Прокуратурата би отбой за Дивизиева
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата би отбой за Дивизиева

/КРОСС/ Прокуратурата би отбой по обвинение срещу началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева.
От 8 май, когато й беше повдигнато обвинение, до момента тя не е разпитана нито веднъж за предполагаемото й участие в аферата с проекта по ОПАК, в която са замесени и бившият шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пензегов и и председателят на Военноопелативния съд полк. Петър Петър Петков.
„Няма никакво развитие по делото срещу мен от 8 май тази година", заяви Мария Дивизиева пред BPost.bg. Тя допълни, че все още е на работа в Министерски съвет, но е в отпуск до приключване на разследването срещу нея.
Мария Дивизиева потвърди, че достъпът й до класифицирана информация е отнет от ДАНС, каквато е стандартната процедура при образуване на дело срещу длъжностно лице.
Тя определи интереса към нея като „притопляне на стара манджа", в което не „вижда смисъл". На напомняне на BPost.bg, че все още е началник на кабинета на премиера, както и че живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, Дивизиева отвърна: „Да, така и и затова ви отговорих на всички въпроси, доколкото мога."
Дивизиева не пожела да отговори на въпроса кой стои зад атаката срещу нея и дали тя е свързана с желанието на ключови фактори в държавата Веселин Пенгезов да бъде изхвърлен от съдебната система „В момента изобщо не искам да влизам в отговори и в квалификации", каза жената на културния министър.
На 8 май тази година прокуратурата обвини Мария Дивизиева за това, че умишлено е улеснила председателя на Военноапелативния съд полк. Петър Петков да извърши престъпление. Според държавното обвинение Дивизиева е съдействала на Петков и на неговия предшественик Веселин Пенгезов (впоследствие шеф на Софийския апелативен съд) да злоупотребят с пари по европроект, изпълнен от Военноапелативния съд.
За това на двамата магистрати вече бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. По времето, когато е шеф на Дирекция ОПАК - управляващ орган на програма „Административен капацитет", Дивизиева е поела ангажимент пред бенефициентите по проекта, че отклонението от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано, няма да бъде отчетено и няма да бъде санкционирано.
Така тя е прикрила изготвяне на документация със задна дата, която да доказва, че са проведени обществени поръчки за наемане на ИТ специалисти по проекта, обясниха от прокуратурата.