Дере край „Виница“ превърнато в сметище, застрашава курорт
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дере край „Виница“ превърнато в сметище, застрашава курорт

Варна /КРОСС/ Около 100 000 куб. м. земни маси са изсипани в дере, минаващо край „Виница". Замърсеният участък се намира в района между гробищния парк и вилната зона във варненския квартал. За него алармира главният архитект Виктор Бузев по време на заседание на общинската комисия „Архитектура и строителство". Преди 4 годни, преди да започне работа в общинската администрация, той е сигнализирал районното кметство, но не са предприети мерки.
„Районът е изключително опасен, тъй като е неукрепен насип с естествен откос и при силни валежи ще се образуват бентове. В дерето има и паднали дървета, а краят му стига до курорта „Св. св. Константин и Елена", в който се разхождат щастливи туристи", коментира Бузев. Според него почистването на дерето ще изисква сериозен финансов ресурс и разходите трябва да се поемат от фирмите, които са го превърнали в сметище. Номерата на техните автомобили са записани и ще бъдат предадени на компетентните органи, добави главният архитект.
Общинската администрация ще анализира предложение за изграждане на паркинги и складови площи върху отточните канали. Идеята е на инж. Иван Георгиев, който е изчислил, че могат да се направят близо 19 000 паркоместа. Той предлага над каналите да се излеят бетонни плочи, които да бъдат вдигнати 1 метър над пътното платно