Експерт: Някой се опитва да срути НЗОК със злонамерено политическо говорене
Секция: Здраве
09 Юли 2014 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Някой се опитва да срути НЗОК със злонамерено политическо говорене

София /КРОСС/ Не очаквайте да има някаква промяна към по-добро развитие в здравеопазването, докато там не се предприемат реформи. Това каза пред БНР д-р Илко Семерджиев, бивш член на УС на БЛС и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
"Наблюдавам изключително политическо говорене и много малко експертно говорене в публичното пространство. Нека да видим числата, защото те са фактите, които ни дават основание да правим изводи за актуализация или за липса на актуализация. До момента Министерството на финансите се е отчело за първото 4-месечие и дефицитът, който се очертава в НЗОК за това време, е 172 млн. лв.
В същото време обаче имаме два буфера в бюджета на МЗ, Закона за държавния бюджет, където се казва, че единият буфер, максимален ангажимент за разходи, е 194 млн., а вторият - за нови разходи до края на годината, 188, т.е. това са 382 млн. сумарно, които още не са използвани, а вече говорим за актуализация. Когато имате деклариран дефицит от 172 млн. лв., екстраполиран до края на годината до 328 млн., а имате 382 млн. неизползвани - за какво говорим.
Очевидно става въпрос за политическа кампания, най-напред беше в областта на банките - там очевидно не успя, сега тръгна в областта на НЗОК. Както говорим за банките, че не трябва да има публични произволни приказки, същото трябва да го кажем и за НЗОК, защото тя на практика е нашата здравна банка. В момента някой се опитва да срути НЗОК с неверни данни в публичното пространство и с изцяло злонамерено политическо говорене", заяви експертът. През 2011-а разходите за лекарства в бюджета на НЗОК са били 391 млн., а тази година са 556 млн., посочи Семерджиев.
Той подчерта, че навсякъде в света този разход спада, а в България се увеличава, като за няколко години ръстът е 10%. Експертът направи и друго сравнение: "През 2000-ната г. имахме около 1 млн. хоспитализации, миналата година са били 2 млн. Това трябва да ни обърне особено внимание за контрола на ситуацията в болничната помощ. 48,5% са хоспитализациите по спешност тази година, това полугодие. От тях само 5% остават в интензивните отделения или реанимация. Това показва, че има 40% злоупотреба със спешните портали на практика.
Основната вина е на тези, които говорят по медиите по един абсолютно безсъдържателен и панически начин. Когато кажете - през септември парите свършват и няма повече да бъдете лекувани, всеки с хронично заболяване и се чувства застрашен тича веднага в болницата, дори да му няма нищо. Тази паника наподобява банковата паника".