Откриват паметника на Тодор Колев в Шумен
Секция: КУЛТУРА
09 Юли 2014 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриват паметника на Тодор Колев в Шумен

Шумен /КРОСС/ На 11 юли от 18:30 ч. в Градската градина в Шумен ще бъде отрит паметник на обичания български актьор Тодор Колев. На официалното представяне в Градската градина ще присъстват общественици, представители на община Шумен и местния бизнес, близки и приятели на артиста.

Композицията е изградена изцяло от бронз и се състои от две части. Основният монумент представя твореца Тодор Колев в най-разпознаваемата му роля - тази на музикант с цигулка в ръце и бомбе. Скулптурата пресъздава едновременно различните таланти и превъплъщения на Тодор Колев като музикант, театрал, композитор и шоумен. Паметникът е с височина 205 см. и тежи около 650 кг. Втората част от композицията е филмова лента от бронз, която се намира зад статуята на актьора. Скулптор и създател на идейния проект е доц. Младен Младенов от Великотърновския университет.

Средствата за изграждането на паметника бяха събрани в рамките на дарителска кампания през 2013 г., организирана от Инициативен комитет „Народ". До края на годината бяха осигурени първите 10 хиляди лв. от дарения на почитатели на Тодор Колев. В началото на 2014 г. шуменската компания Фикосота ООД предостави останалите необходими 60 хиляди лева за изграждането на паметника.
По повод откриването на монумента Владислав Григоров, председател на Инициативен комитет „Народ", коментира: „Благодаря на хората, които повярваха в нас и оказаха своята подкрепа! Днес почитаме именития актьор Тодор Колев, но правим жест и към българската култура. Изказвам дълбокото си признание към всички дарители, творци и представители на държавните институции, които ни погнаха безрезервно!".