Найденов похвали рейнджърите, завърнали се от Афганистан
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юли 2014 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Найденов похвали рейнджърите, завърнали се от Афганистан

София /КРОСС/ Далеч от вашите домове вие достойно служихте на България и изпълнихте нелека мисия във време, в което се провеждаха президентските избори в Афганистан. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на летище „София", при посрещането на военнослужещите от 26-тия контингент, участвали в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF).
„Вие успешно изпълнихте задачи с висок професионализъм и отговорност и заслужено получихте висока оценка на ръководството на коалиционните сили. Във ваше лице нашите партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи", каза още министър Найденов.
Министър Ангел Найденов благодари на военнослужещите от 26-тия контингент за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.
В страната ни се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери. За 33 % от контингента това е първо участие в мисия. Останалите 67 % са с две и повече участия в мисии. В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата.
Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, помощник-национален командир на контингента е подполковник Илия Стойчев от щаба на СКС, а командир на 16-та рота за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 - Ямбол.
По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар, Афганистан, военнослужещите от 26-тия български контингент изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха методически формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.
В официалната церемония по посрещането участваха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев.