Павлова: Управляващите веднага да направят актуализация на бюджета
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2014 18:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павлова: Управляващите веднага да направят актуализация на бюджета

София /КРОСС/ Управляващите трябва веднага да разплатят спрените плащания по всички оперативни програми. Средства за това са предвидени в бюджета и правителството е длъжно да ги преведе на изпълнителите на проектите. Паралелно с това трябва да приемат и актуализация на държавния бюджет. Това заяви народният представител от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. По думите й, най-драматична е ситуацията с оперативна програма „Околна среда", където въпреки ангажимента държавата да се разплаща своевременно, от 6 месеца няма преведени средства към изпълнителите. „Там имаме над 0,5 млрд. неразплатени средства, което спира строителния процес в общини и бенефициенти по тази програма. Паралено с това, Министерството на финансите спря плащанията по всички други програми. С това неразплатените средства набъбват до почти 1 млрд. лв. Това е една огромна сума, която блокира бранша и застрашава реализацията на проектите", подчерта Павлова. Представителите на Камарата на строителите в България и Лиляна Павлова се обединиха около мнението, че проблемът може да се реши единствено, като управляващите предприемат актуализация на държавния бюджет, а неразплатените средства бъдат разплатени от фискалния резерв, каквото е и задължението на държавата.
По време на срещата Лиляна Павлова и представителите на строителния бранш обсъдиха Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията, като достигнаха до мнението, че промененият ЗОП е неприложим и неподходящ. От ръководството на Камарата на строителите представиха и тревогата си за 156-те обявени търга, които са на стойност от 760 млн. лв., но голяма част от тях, около 50%, са финансово необезпечени. „Това крие рискове и ще доведе до ситуацията от 2007-2009. Това не е добре за държавата, нито за бранша като цяло", категорична бе Павлова. На срещата бе постигнат консенсус около тезата, че голяма част от тези договори не следва да се договорят в този си формат, вид и процедура, а е разумно те да бъдат направени поетапно, за да се развива икономически сектора и бранша.
От Камарата на строителите в България благодариха на Лиляна Павлова за това, че ПП ГЕРБ е първата и засега единствена политическа сила, която се отзова на поисканата от тях среща, която бе организирана след писмо от КСБ до министър-председателя Орешарски и лидерите на парламентарно-представените партии.