Изнесохме 4 млн. тона пшеница
Секция: ИКОНОМИКА
09 Юли 2014 19:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изнесохме 4 млн. тона пшеница

София /КРОСС/ Близо 4 милиона тона пшеница изнесе страната ни през тази година. Това показват данните от анализ на Националната служба по зърното. Според службата страната ни са напуснали 3,83 млн. тона, което е рекордно количество. 2,5 са заминали за държави от Евросъюза, а малко над 1,3 млн. тона за трети страни. Осъщественият експорт надвишава с близо 1 милион тона житото, реализирано на чужди пазари през миналата маркетингова година. През сезон 2011-2012 пък са били изнесени малко под 2,5 млн. тона.
Въпреки осъществения рекорден износ проблем със зърнения баланс в страната няма да има. Навлизаме в новата реколтна година със 165 000 тона преходен остатък. Това количество е достатъчно в първите месеци след жътва до биологичното дозряване на зърното от новата реколта и възможността да се преработва на брашно. Нуждите на населението от хлебно зърно са 950 000 тона годишно, като показателят намалява с 50 000 тона от 2011 г. досега.
Въпреки дъждовете и градушките се очаква след края на жътвата в хамбарите да има около 5 млн. тона пшеница. По данни на Министерство на земеделието и храните към средата на юни 2014 г. с пшеница са засети 11,717 млн. дка, или с 2,5% повече от предходната година. Анализът на ведомството сочи, че посевите са в преобладаващо "добро" до "много добро" състояние.
Причините за добрите показатели са няколко, но основно е подходящото време за развитие на културите през пролетта, както и подходящите грижи, които полагат стопаните. Заради обилните валежи тази година делът на площите, третирани срещу болести, е значително по-висок спрямо предходната година. Това пък е причина за увеличение на себестойността на зърното, коментират производителите. Цените на житото в световен мащаб обаче не се очаква да растат заради рекордните добиви, пише standartnews.com.