Миков: Главен съдебен инспектор трудно ще бъде избран
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юли 2014 19:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миков: Главен съдебен инспектор трудно ще бъде избран

София /КРОСС/ В оставащите дни преди разпускането на парламента депутатите няма да успеят да приемат важни решения, сред които изборът на нов главен съдебен инспектор. Това каза в интервю за БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков. Кандидатите да оглавят инспектората бяха изслушани от парламентарната правна комисия, преди ДПС и БСП да се обявят за предсрочни парламентарни избори. Миков заяви, че е умерен оптимист дали парламентът ще успее да заседава всеки ден в последните вече 11 заседания и се надява депутатите да проявят отговорност. От 130 заседания досега, поне 15 са провалени заради липса на кворум.
През последните дни на парламента дневният ред трябва да е по-спокоен със закони, по които има съгласие между партиите, посочи Миков.
„Добре ще е никоя политическа сила да не търси законопроекти, които могат да доведат до свръхполитизация, защото изкушенията в предизборната обстановка са много големи", каза шефът на парламента.
Заради липса на съгласие този парламент ще остави на следващия ключови решения. „ Много важни неща няма да могат да бъдат приети. Главен инспектор трудно ще бъде избран. Разделени са парламентарните групи и така трудно се постига обединяване", подчерта той.
Миков се надява, че яростната конфронтация и бойкота на опозицията няма да се пренесат и в следващия парламент.
„Не искам да гадая за резултата от изборите, но България все повече изпада в ситуация, в която изборите не дават необходимото доверие и легитимност на институциите, особено когато става въпрос за едни по-тежки реформи. Този манталитет се насади в последните години, след 2009-а и трудно ще бъде преодолян. Радостта от просташките изяви се превърна в някакъв белег за политическа атрактивност", посочи той.
Според Миков 43-ото Народно събрание трябва да бъде по-скучно откъм подобни прояви и работещо, за да се радва на по-голямо доверие.