Русия тества новата ракета Ангара
Секция: Русия
10 Юли 2014 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия тества новата ракета Ангара

/КРОСС/Русия проведе първия полет на новата си ракета Ангара от северния космодрум Плесецк, предадоха световните агенции.

Тестовият полет не е бил предназначен да достигне орбитална височина.

Ангара е предназначена да даде на Русия пълен контрол над нейните космически дейности и да намали зависомостта й от технологии и съоръжения на бившите съветски републики.

Те включват ракетни компоненти от Украйна, както и използването на известния космодрум Байконур, разположен в Казахстан.

Ракетата е първата изцяло проектирана и изработена в Русия след разпадането на бившия Съветски съюз.

За разлика от неуспешния първи опит, вторият опит е преминал успешбо. След 21 минути полет монтираният на нея макет е паднал в предвидения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка, на около 5700 км от Плесецк.

На 25 юни изстрелването на Ангара бе отложено, а това от 27 юни бе прекъснато автоматично 15 секунди преди старта. Анализът показа, че причината е технически проблем с един клапан, заради който падна налягането в кислороден резервоар, но преди това имаше внушения, че не е изключен и саботаж. Наложи се ракетата да бъде изтеглена от стартовата площадка и вкарана за проверка в хангарите на комплекса. Държавната комисия назначи третият опит да стане на 9 юли.

Ракетата Ангара е ново поколение на основата на универсален модел с кислородно-керосинови двигатели. Цялата серия включва носители от лек до тежък клас и товароподемност в диапазона от 1.5 до 35 тона.

Основен разработчик и строител е институтът "Хруничев", а по Ангара се работи от 1995 г. насам. Целта е от 2020 г. тя да замени използваните в момента от Русия ракети Протон.

Ройтерс цитира анализатори, според които руснаците могат да се надяват на успех в конкуренцията с европейската Arianespace и американската частна SpaceX, но само ако са готови да инвестират милиарди долари и ако използват Ангара за комерсиални цели от новия космодрум, който се довършва в Далечния изток.