Столични роми плашат с протест при забрана за каруците им
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Столични роми плашат с протест при забрана за каруците им

/КРОСС/ София е кандидат за европейска столица на културата. В същото време всеки ден заедно с автомобилите, в трафика участват и десетки каруци.

Десетки роми с каруци се в столичния квартал „Факултета" се канят да протестират заради намерението на общината да ограничи и дори да спре движението им. Възниква въпросът обаче къде ще бъдат отглеждани конфискуваните коне на каруцарите и има ли предвидени паркинги за каруци.

„Има наредби, забрана нямаме и не сме внасяли. Но трябва да се спазват наредбите - за отглеждане на животни, трябва да има съответни условия. И каруците трябва да отговарят на определени условия. В тая държава трябва да има закони, те са за всички и трябва да се спазват", коментира пред bTV Иван Чакъров, кмет на район Красна поляна.

Карането на каруца в София не е забранено, в изключение на самия център на града. Каруците задължително трябва да имат регистрационен номер, но общината без конкретно обяснение, в момента не издава такива номера. Полицията обаче всеки ден глобява ромите с каруци за липса на номера.