Системата за ранно предупреждение няма как да алармира за градушка
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Системата за ранно предупреждение няма как да алармира за градушка

/КРОСС/Системата за ранно предупреждение се използва, когато събитията са предвидими. 15 минути преди да падне самата градушка няма как това да се случи, защото, както специалистите казаха, се е сформирала много бързо. Сигнализацията може да изиграе обратен ефект - хората да излязат да прибират автомобилите си и да се погрижат за имуществото си, отбеляза старши комисар Васил Василев от ГД „Пожарна безопасност" и допълни: А и ако е било предупредено, едва ли над 900 000 автомобила могат да бъдат прибрани някъде или покрити.

При положение, че целият град би бил застрашен, може да бъдат включени сирените, но при положение, че са застрашени отделни квартали, няма как, каза още Василев. По думите му системата за ранно предупреждение в реални условия не е използвана в този вид, в който си го представят хората, тъй като, за щастие, не се е налагало, използвала се е само при тестване.

Системата за ранно предупреждение не е свързана с изпращане на есемеси, уточни още старши комисар Василев и обясни: Тя е на принципа на сирените и войса. 15 минути преди да падне самата градушка няма как това да се случи, защото, както специалистите казаха, тя се е сформирала прогнозата.

Идеята за есемеси е добра, но трябва да се усъвършенства, смята бившият  министър на околната среда и водите Юлиан Попов. Според него проблемът изисква сериозен дебат, тъй като трябва да разберем, че вероятността да ни връхлитат бедствия се увеличава. Националният дебат не трябва да спре други ден, когато пекне слънцето, допълни Попов. По думите му ранното предупреждение за бедствия и реакцията на институциите и на хората е комплексен и сложен процес.

Днес предстои конференция за зелената реиндустриализация. Цялата икономика трябва да се пренастрои и да се съобрази със ситуацята и рисковете, посочи още той. 

Ако не можем да влияем на естествените природни цикли, то поне можем да влияем на човешкия фактор за природните аномалии, посочи от своя страна Деси Банова, водещ на прогнозата на времето по Нова.