500 000 българи са били приети в болница по спешност от началото на годината
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Юли 2014 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
500 000 българи са били приети в болница по спешност от началото на годината

/КРОСС/ Над 1 милион българи са били лекувани в болница от началото на годината досега. Половината от тях са приемани по спешност, без направление от личния лекар и без преди това да са минали на преглед при специалист. Това съобщава „Преса", позовавайки се на данни от справка на здравната каса.

Спешните хоспитализации са 49% от всичките 1 034 807. Само при 25 000 от случаите обаче се е наложило болните да бъдат оперирани, да им се прави друга манипулация или да бъдат лекувани в интензивно отделение, показват още данните от отчетите на болниците.

„Това означава, че другите 450 000 българи са били в здравно заведение без нужда", коментира управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По думите й има спешен прием на хора с температура, кашлица, болки в гърба или леко повишено кръвно налягане.

Най-често в болница сме влизали за рехабилитация на болести на опорно-двигателния апарат и заради изострена сърдечна недостатъчност. Общо 102 000 души са прекарали поне по 5 дни в лечебно заведение с такива оплаквания. Стойността на тези клинични пътеки е съответно 330 и 420 лева. Много хоспитализации има и заради болки в гърба, лечение на тумори, пневмонии, инсулти и операция на очно перде.

Затягане на входа на болниците ще предложи НЗОК на следващите управляващи. Идеята е да се променят стандартите по всички специалности, така че да е ясно регламентирано според диагнозата какви симптоми трябва да има болният, за да бъде приет за лечение.

„Другото, което трябва да се направи, е да се натовари повече доболничната помощ. Много процедури и дори леки операции може да се извършват в поликлиниките.

„Първо никой пациент няма да избере да лежи в болница, като знае, че качествено може да бъде обслужен в поликлиника. И второ - не е все едно касата да плати 19 лева за процедура в доболничната помощ и 600 лева за същата, но в лечебно заведение", каза още д-р Тодорова.