Кръговата икономика все по-привлекателна за компаниите
Секция: ИКОНОМИКА
10 Юли 2014 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръговата икономика все по-привлекателна за компаниите

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) завиши изискванията си към управлението на отпадъци. От Брюксел настояват за по-строги изисквания за рециклиране в страните-членки. Целта е постепенно преминаване към кръгова икономика.

При кръговата икономика в края на живота им продуктите са вкарани повторно в производствения процес. Залага се на поправяне и рециклиране, като ненужните иначе отпадъци се превръщат в нови стоки.

Белгийска компания например е намерила своята екологична пазарна ниша като от стари мобилни телефони извлича ценни благородни метали, сред които злато и сребро. "Кръговата икономика е тройна победа. Победа за околната среда, победа за бизнеса и победа над безработицата", убеден е Егберт Локс, управител на фирмата.

Ако успеем да си представим ползите в цифри - от 50 хиляди неизползваеми иначе мобилни апарати може да се добие близо 1 килограм злато. Любимите ни дънки също могат да живеят втори живот, благодарение на кръговата икономика.

В бутик в Амстердам, например, можеш да замениш стария си деним, с нов - напълно рециклиран. Памукът, от които са направени дънките, отива в Италия, където може да бъде рециклиран и готов да влезе в употреба за втори път. В цех във Флоренция, чрез изключително прецизен труд използват памучната вълна, внедрявайки я в тъкачния процес за втори път, предава ТВ7.