Мексиканските наркокартели със собствени дрони за доставки на наркотици
Секция: СВЯТ
10 Юли 2014 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мексиканските наркокартели със собствени дрони за доставки на наркотици

/КРОСС/ Мексиканските наркокартели произвеждат собствени безпилотни самолети (дрони), с които доставят наркотици в САЩ, съобщава мексиканското издание „El Universal", позовавайки се на източници от Управлението за борба с наркотиците на САЩ.

Преди наркокартелите използваха за доставка на наркотици в САЩ дрони, произведени в други страни, включително в Израел. Наркомафията използва дрони от 2011 г. насам.

В последно време обаче наркокартелите са решили да започнат собствено производство на така нужните им безпилотни апарати. То е концентрирано в столицата Мексико и градовете Керетаро и Гуадалахара. Вербуваните от организираната престъпност работници си докарват допълнително два или три пъти по-голяма заплата.

От 2012 г. в САЩ са регистрирани 150 полета на безпилотни самолети, а общото количество кокаин, което е пренесено само от свалените дронове, доближава 2 тона. Средно един безпилотен самолет може да транспортира над 60 кг наркотици.

Мексиканските наркокартели са изключително изобретателни, когато става дума за доставката на дрога. Произведеният в Южна Америка кокаин се транспортира през Колумбия, Венецуела, след което през страните от Централна Америка и Мексико влиза в САЩ. Мафията използва тунели, безпилотни самолети, бързи катери и дори подводници, за да вкара своята стока в САЩ, пише News.bg.