Италия винаги е твърдяла, че „Южен поток” е от стратегическо значение
Секция: Интервюта
10 Юли 2014 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия винаги е твърдяла, че „Южен поток” е от стратегическо значение

/КРОСС/Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия в София

- Ваше Превъзходителство, стартира италианското председателство на ЕС. Кои са неговите приоритети извън създаването на нови действащи органи на съюза?

- Икономически растеж и заетост, граждански права, външна политика - това са основните ни приоритети. Ще вложим особени усилия в борбата с младежката безработица, като за целта ще бъде организирана среща на ниво държавни глави и премиери. В икономическия дневен ред ще присъстват още задачи като преразглеждане на стратегията „Европа 2020", заздравяване на Икономическия и паричен съюз, подобряване на конкурентоспособността и секторните политики, постигането на единна позиция по климатичните и енергийните приоритети до 2030 г. Да доближим Европа до гражданите като пространство на демокрация, права и свободи - това е основна задача. Италия ще инициира дебат в Съвета на Европейския съюз по институционалното развитие на общността, заложено в съществуващите основополагащи договори. Целта е да започне обсъждане на начините, по които можем да сведем до минимум пропастта, която европейските граждани усещат между себе си и институциите на ЕС. Фокусът ще бъде поставен и върху общите политики в сферата на имиграцията и предоставянето на убежище, като ще работим за постигането на широк консенсус относно необходимостта от по-голяма европейска солидарност. Ще подкрепим и преговорите по създаването на единна европейска прокуратура и включването на ЕС като страна в Европейската конвенция за защита на човешките права. Що се отнася до външната политика, разбирането ни е, че ЕС трябва да има водеща роля на международната сцена, особено когато възникват кризи в съседство. На фокус ще бъдат Средиземноморието, Северна Африка, Близкият изток и в още по-голяма степен Сирия, Либия и Украйна. Разширяването на съюза също ще остане стратегически приоритет.

 

- Италия поема кормилото във време на важни институционални промени в ЕС. Как ще се отрази това върху програмата ви?

- През този период европейските институции ще се „преобразят". Ще работим с нов състав на парламента и на комисията, както и с нов председател на Европейския съвет. Открива се възможност за ново начало, но преходът трябва да бъде бърз и гладък. Това е период от решително значение за Европа. От регионалното икономическо възстановяване, през ситуацията в Украйна и последиците от нея за енергийната сигурност, до обстановката в Средиземноморието и Близкия изток - нуждаем се от силни европейски институции, които да се справят с тези неотложни предизвикателства. Постигнатото на 27 юни споразумение за номинирането на новия председател на Европейската комисия е добра новина.

 

- Все още нищо не се случва за преодоляване на безработицата и особено младежката, в съюза. Оптимист ли сте нещата да се променят в следващите 6 месеца?

- Наблюдава се ускоряване на икономическия растеж в цяла Европа. Това означава, че усилията, положени от страните членки и от ЕС досега, започват да дават резултат. Прогнозите са за умерен ръст на заетостта от тази година нататък, имайки предвид, че трудовият пазар по традиция изостава от тенденциите при БВП с поне половин година. Все пак е ясно, че възстановяването остава крехко и неравномерно. Ще се наложи засилване на мерките в посока насърчаване на растежа и създаване на заетост. Както вече казах, борбата с безработицата е на челно място в списъка с приоритетите ни.

 

- Бремето на имиграционната вълна в Европа продължава да лежи върху гранични държави като Италия и България. Защо не работи споделената отговорност в съюза?

- Европейското финансиране е ограничено и проявяването на солидарност от страните членки е на доброволни начала. В това именно е въпросът. Държавите като Италия и България всъщност управляват външната граница на ЕС. В това си качество те се нуждаят от адекватно подпомагане, особено когато става въпрос за извънредна ситуация, каквато е настоящата в Средиземноморския регион. Близо 60 000 нелегални имигранти са достигнали италианските брегове през първото полугодие и напливът ще продължи, докато политическото напрежение в териториите южно от ЕС не утихне. Миналата година италианският флот проведе мащабна спасителна операция под името Mare Nostrum (бел. ред. - римското название за Средиземно море). Операцията в региона продължава и се гордеем с факта, че близо 40 000 души бяха спасени. Но разходите възлизат на 100 милиона евро годишно. Европейските политики по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище трябва да бъдат променени.

 

- Кризата в отношенията Русия - Украйна заплашва с газов дефицит Европа. Има ли Италия план за действие, ако това се случи по време на нейното председателство?

- Европа остава уязвима пред енергийни трусове. Украинската криза ясно показа това. В това отношение постигнатото миналата седмица споразумение на Европейския съвет за подобряване на енергийната сигурност и незабавното въвеждане на мерки още преди настъпването на зимата е крачка напред. Въпросът ще бъде обсъден по-обстойно от Европейския съвет през октомври, отново в контекста на рамката за климатичните цели за 2030 г.

 

- Ще се реализира ли „Южен поток" и ще стигне ли той до Италия? Имаше слухове, че „Газпром" ще я отпише от проекта или това е само някакъв бизнес натиск?

- Италианската държавна енергийна компания (ENI) има 20% дялово участие в морската част от проекта, а Италия винаги е твърдяла, че „Южен поток" е от стратегическо значение за насърчаване на диверсификацията и енергийната сигурност. Надяваме се проектът да се реализира в съзвучие с европейските правила и разпоредби. Подкрепяме и разработването на други важни газови инфраструктурни проекти като Трансадриатическия газопровод в рамките на Южния коридор, който ще пренася газ от Азербайджан до Италия през Турция, Гърция и Албания и ще бъде свързан с България чрез междусистемната газова връзка Гърция - България.

 

- Членството на България в Шенген много пъти се отлага заради съпротивата на една-две държави членки. Ще се ангажира ли Италия с някакъв срок по време на председателството?

- Готови сме да върнем разширяването на шенгенското пространство в светлината на прожекторите. Ще предложим вътрешните министри на страните от ЕС да обсъдят въпроса в контекста на Съвета за правосъдие и вътрешни работи. Все още не е определена дата за свикването му. Както знаете, Италия винаги е твърдяла, че необходимите условия са изпълнени, самият съвет го признава. Но за окончателното решение е необходим единодушен вот, а някои страни членки искат да видят повече напредък в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка в частта за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Ще работим за общ удовлетворяващ резултат.

 

- Имате ли данни колко италиански инвеститори във фотоволтаични централи са пострадали или са се отдръпнали заради въведената в България 20-процентна такса за производството на вятърна и слънчева енергия?

- Италианските инвестиции във възобновяеми източници в България възлизат на около 250 милиона евро. Доколкото ми е известно, нито една италианска компания не се е изтеглила от пазара след въвеждането на 20-процентния данък, но определено всички са засегнати. В този контекст Италианската промишлена асоциация в България (Confindustria Bulgaria) стартира инициативата „Спасете енергийния сектор" в сътрудничество с други национални и международни асоциации. Компанията настоява за мораториум върху законодателните промени, засягащи възобновяемите енергийни източници, както и за комплексна реформа в енергийния сектор.

 

- Готвят ли се нови италиански инвестиции в България? Какво прави посолството за насърчаването им?

- Италия е един от основните икономически партньори на България. Близо 1000 италиански компании имат дейност в страната, като общата им продукция е на стойност около 2 милиарда евро годишно. Италианските инвестиции в България по традиция са насочени към текстилния, обувния и металообработващия сектор. През последните години станахме свидетели на нарастващ интерес към нови сфери като енергетика, електроника, информационните технологии, както и в сферата на услугите. Това е доказателство за растящата зрялост на българската икономика. В последно време италианските компании се насочват все повече към проекти в инфраструктурата и строителството. Интересът им е насочен главно към създаването на партньорства и съюзи с местни фирми, като се използват предимствата, които дават европейските фондове в страната и региона. Силното сътрудничество между италианските и българските компании ще ги направи по-силни и на международните пазари. 

Източник: "Монитор"