Путин: Русия ще се бори с всички проявления на нацизма
Секция: Русия
10 Юли 2014 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Русия ще се бори с всички проявления на нацизма

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин увери, че Русия ще се бори с всички проявления на нацизма, съобщи ИТАР-ТАСС. „Особена тревога създават възраждащите се идеи на нацизма“, заяви руският държавен глава на среща с представители на международните обществени и религиозни организации. Той благодари на „еврейските общини и обществените организации, които активно и мъжествено, предвид някои ситуации в днешния свят, продължават да се борят безкомпромисно с всяка проява на нацистката идеология“.

„В това отношение ние ви считаме за най-близките съюзници и ви моля и вие да ни смятате за такива“, обърна се Путин към своите гости.

Държавният глава подчерта, че срещата се провежда в навечерието на тъжна дата – трагичните събития през юли 1942 година, когато в Севастопол са били избити хиляди евреи.

По думите на Путин еврейският народ много силно е пострадал по времето на Втората световна война, когато „6 милиона евреи са били унищожени на територията на Съветския съюз и Европа“. Той също подчерта, че представителите на еврейския народ смело са се сражавали против фашизма и са допринесли много за победата. „Трагедията на еврейския народ заема особено място в числото престъпления, извършени от нацистка Германия по времето на войната. В Русия ние чувстваме тази болка като никой друг: над 20 милиона съветски граждани са загинали по времето на Втората световна война“,  подчерта още държавният глава.

Путин сподели своите спомени от посещението на музея в памет на Холокоста в Израел, отбелязвайки, че Музея на толерантността, създаден в Москва, също ярко отразява събитията от Втората световна война. „Искам да ви уверя в това, че ние в Русия винаги ще помним трагедията, винаги ще пазим паметта за загиналите и винаги ще правим така, че да не допуснем повторение на такава трагедия в бъдещето“, каза Путин.

На срещата с представителите на международните обществени и религиозни организации държавният глава се съгласи с тяхното мнение, че „е нужно не просто да си глупав, а направо нагъл, за да отричаш това, което е било“.

„За съжаление, тази наглост също, както и преди 70 години, често достига своите цели“, – призна руският лидер. Той цитира думите на Гьобелс: „колкото по-невероятна е лъжата, толкова по-бързо ще повярват в нея“. „Той е постигнал своето, бил е талантлив човек“, заяви Путин.

Президентът счита, че „и днес тези, които изменят историята, които се стараят да принизят заслугите на тези, които са унищожили нацизма, сменяйки даже местата на престъпниците и жертвите – те действат точно по тази логика: колкото е по-невероятна лъжата, толкова по-бързо ще и повярват“. Путин заяви, че трябва да се направи всичко нужно, за да бъде спряна тази престъпна практика.