Защо Израел не иска да унищожи Хамас
Секция: Анализи
10 Юли 2014 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Израел не иска да унищожи Хамас

/КРОСС/ Жителите на северноизраелския град Зихрон Яков не повярвали на ушите си, когато в сряда следобед чули воя на сирените за опасност от нападение.. Малкото градче с красивия стар квартал е туристическа атракция и привлича през уикендите десетки хиляди туристи със своите кафета и древна архитектура - само на няколко километра южно от Хайфа и на 120 от сектора Газа.

Разбира се, ракетните аларми не са нещо ново тук, но досега теди нападения са идвали винаги от Север - от шиитските милиции на "Хизбула" в Ливан. Но за първи път тя идва от Сектора Газа. Иранската ракета M302 не успяла да причини кой - знае какви щети, но е сигнал за ескалацията на конфликта между Хамас и Израел. Идеята е много проста: при най-новата офанзива на Хамас цялата територия на Израел се превръща в мишена. Досега всички изстреляни срещу Тел Авив ракети бяха прехванати от противовъздушната отбрана и унищожени, поради което в столицата нямаше жертви досега. В същото време израелските въздушни удари срещу Сектора Газа вземат десетки жертви и това стана причина за критики към действията на израелската армия, от която страдат цивилни граждани.

Правителството на Нетаняху отговаря на критиките, че главната му задача е да гарантира спокоен и мирен живот за израелското население. Почти седмица правителството се въздържаше от ответни реакции и се стремеше да възстанови примирието. Сега главната цел на израелската военна операция е да бъде сложен край на ракетния обстрел и едновременно с това да бъдат нанесени щети на военните съоръжения на Хамас.

В разговор с военното командване на армията премиерът Нетаняху заяви, че правителството е решено да засили атаките срещу позиции на Хамас и терористичните групи в сектора газа. "Армията е подготвена за всякакво развитие на конфликта. А Хамас ще плати висока цена за дързостта да изстрелва ракети срещу израелското цивилно население".

Спорове в правителството

Външният министър Авигдор Либерман настоява от своя страна настоява за "ликвидиране на Хамас", но това се оказва позиция, която другите членове на кабинета не споделят. Защото не е ясно, кой ще запълни след това властовия вакуум в Газа. Там партията на палестинския президент Абу Абас "Фатах" няма никакво присъствие, а съществуват опасност да се засили влиянието салафистите и радикалните ислямски елементи - което без съмнение е по-лоша перспектива от по-умерената "Хамас". Естествено Израел няма интерес да радикализира района и да създаде условия тук да се настанят ислямски радикални групировки като ИДИС на Абу Бакр ал - Багдади. Така че от гледна точка на напрежението в региона Хамас все пак е по-малкото зло.

Въпреки всичко все още не е ясно какво точно цели Хамас с ескалацията на напрежението точно в този момент - след като за това не е имало конкретен повод, нито пък провокация от страна на Израел. Без съмнение ислямистите имат една цел - да запазят контрола си върху Сектора Газа, който в последно време все осезаемо им се изплъзваше.  На практика Хамас е в изолация, а към това се прибавя и фактът, че организацията остана без сигурно финансиране. Досегашните спонсори на организацията от държави в Персийския залив  - като Катар например - се отдръпнаха. Новата силна фигура в Египет -  президентът Абдел Фатах ал-Сиси - вижда в Хамас съмишленик на "Мюсюлмански братя", така че и Египет обърна гръб на Хамас. А заради войната в Сирия сериозно пострадаха връзките на организацията с Иран и Хизбула. В самите палестински територии правителството на националното съгласие, на което Хамас се съгласи преди три месеца, на практика не функционира.

Хамас се нуждае спешно от успехи

Надеждите на Хамас, че новото правителство ще уреди отдавна неизплатените заплати на държавните служители, останаха разочаровани. Катар имаше намерението да предостави така необходимите финансови ресурси, но в крайна сметка арабските и палестинските банки отказаха да предоставят парите, опасявайки се от санкции. В същото време пропусквателният пункт Рафах все още не е отворен от египетското правителство, тъй като палестинското правителство на националното единство все още не е сформирало комисия от наблюдатели, която да следи за работата му.

На този фон Хамас се нуждае спешно от успех: най-добре е той да дойде под формата на пари, на едно място в правителството също не е лош вариант. Ако пък е възможно организацията успее да увеличи влиянието си в сектора Газа, това би било чудесно. Но това са все дългосрочни цели, а в краткосрочен план най-лесно е да се постигне военен успех. Част от тази тактика бе планът за отвличане на израелски войник от военна база, който се провали.

Затова организацията реши да обстрелва беззащитни територии като тихия туристически град Зихрон Яков. Във военните складове на Хамас има около 10 000 ракети - това е един сериозен потенциал за създаване на паника. И всъщност е единственият капитал, с който разполага сега Хамас. Ако не за да постигне военно предимство, то поне като сериозен аргумент за шумно постигнато примирие в преговори с израелското правителство.

Претенции към Египет

Организацията вече огласи своите условия за обявяване на примирие. В списъка фигурира искането Израел да преустанови акциите си на Западния Бряг, освен това да освободи всички палестински затворници, които през 2011 бяха  пуснати в замяна на освобождаването на отвлечения израелски войник Гилат Шалид, но след това отново бяха арестувани.

Изненадващо, всички останали искания засягат Египет: на първо място това е ултиматумът правителството на ал-Сиси да разреши трансфера на пари от Катар през египетските банки, за да бъдат изплатени заплатите на държавните чиновници в сектора Газа. И естествено незабавното отваряне на пропусквателния  пункт Рафах. Това обаче не е по волята както на Израел, така и на Египет. Макар че разблокирането на парите в банките е приемливо за всички решение. Като посредник в операцията може да бъде привлечен не особено влиятелния напоследък бивш главатар на Хамас Халед Мешал, а така също Катар и Турция. В Кайро президентът ал-Сиси вече обяви, че настоява категорично за незабавно прекратяване на военните операции и от двете страни - както Израе, така и Хамас

Израел мобилизира 40 000  запасняци

В Израел обаче никой не говори за скорошно приключване на военната операция. Вече бяха мобилизирани над 40 000 запасняци, зачестяват слуховете за неизбежна офанзива на пехотата. Но този път правителството би искало да избегне грешката от 2006, когато също мобилизира запасняци и без да ги обучи достатъчно ги включи в бойни операции. Затова в момента запасняците усилено се обучават, макар да няма непосредствени планове за тяхното използване в наземна офанзива. Правителството на Нетаняху няма интерес в момента да се ангажира във военен конфликт с Хамас, който би отклонил вниманието на световната общественост от по-важния проблем - постигане на напредък в международния натиск върху Иран по отношение на ядрената програма на ислямската държава

Източник: Die Welt/Temadaily